Bent Blodøkse anmelder De Forbandede År 2

Af Claus Walther

Berlingske har bedt Bent Blodøkse om at anmelde Anders Refns Fem Forbandede år og har fået lige præcis det de betaler for.
Åbenbart efterlader filmen et indtryk af at modstandsfolkene var helte mens grådige værnemagere og samarbejdspolitikere skurkene. Oprørende, ikke sandt?
Og Anders Refn gør ondt endnu værre ved at lade modstandsfolkene være kommunister, uden at sætte et skilt eller en fodnote på dem, som forklarer deres ondskab for biografgængere, som ikke måtte være opdaterede på historien.
Ellers som anmelderen selv siger det:
“Det er synd for filmen, at Anders Refn ikke kunne stille kritiske spørgsmålstegn ved den kommunistiske historie, som han gerne vil forherlige, men som rummer dystre sider. Unge mennesker uden stor historisk viden vil ikke vide, at de indoktrineres med senkommunistisk propaganda. Anders Refn kunne ikke ryste sin venstreradikale fortid af sig og stille kritisk fokus på kommunismen.”
Det er som om en anden besættelse end den filmen handler om åbenbarer sig, nemlig skribenten.
I øvrigt forstår Hr Blüdnikow ikke, at TV2 som medfinansierer filmen, ikke har grebet ind og stoppet skævvridningen. Interessant synspunkt i en tid hvor både kunstnerisk frihed og ytringsfrihed står centralt i den offentlige debat.

%d bloggers like this: