VINCENT NILSSON

Af Leif Lønsmann

Somme tider kan der komme noget godt ud af besparelser.

I 1972 skulle DR spare 100 millioner kroner. Som så ofte senere faldt ledelsens øjne på Radioens Big Band. Jazzmusikken har altid levet lidt i skyggen af den ”finere” symfoniske musik. Ledelsen foreslog at man ved at nedlægge orkestret kunne spare 650.000 kr. i lønninger. Den 22.november 1972 skrev ledelsen derfor til Big Bandets medlemmer, at deres kontrakter ville udløbe i juni 1973.

Usikkerheden om orkestrets fremtid betød at flere musikere søgte arbejde udenfor DR. Leadbasunisten Torolf Mølgaard tog imod et tilbud fra et tysk radio-bigband. En trist afsked med en stærk stemme i Big Bandet.

Efter stor offentlig polemik, og dygtigt lobbyarbejde fra det danske jazz-miljø, førte til at Big Bandet overlevede. Og i 1974 blev Mølgaard erstattet af en ung svensk musiker, den 23-årige basunist Vincent Nilsson. Efter at have hørt ham spille, gav anmelderne ham betegnelsen ”ubegribeligt ukendt”.

Nilsson slog hurtigt igennem, og blev anerkendt både nationalt og internationalt, både som musiker og senere arrangør og komponist af en lang række værker og udgivelser.

Et af hans egne værker bærer titlen ”Someday You’ll be Sorry”. Den dag oprinder i dag, hvor Vincent Nilsson giver afskedskoncert med sit Big Band i DR Koncerthuset.

Med 48 år i Bandet slår han alle og alles rekorder. Utallige er de koncerter, turneer og events, han har bidraget til med sin helt særlige sound.

%d bloggers like this: