ALLEN GINSBERG I HORSENS

Af Lars Movin

ALLEN GINSBERG I HORSENS
(Bogcaféen, Smedegade 17, tors. d. 2. december kl. 18:30)

Nej, Allen Ginsberg var – så vidt vides – aldrig i Horsens. Men han var ganske mange andre steder i løbet af sine små 70 år i denne verden. Det anslås, at den ivrigt rejsende amerikanske (beat)digter nåede at besøge omkring 63 lande. Et af dem var Danmark, det var i januar 1983, og i løbet af de to uger, som Ginsberg tilbragte på disse breddegrader, optrådte han og hans to rejseledsagere, Peter Orlovsky og Steven Taylor, i København, Aarhus, Herning, Haderslev, Lyngby og Hvidovre. Hvilket er emnet for min bog “Allen Ginsberg i Danmark”, der udkom i 2019.

Vil man vide mere om den historie, kan man møde op i Bogcaféen i Horsens på torsdag, hvor jeg vil holde foredrag om Allen Ginsberg – både om danmarksbesøget (herunder om Dan Turèlls forhold til den amerikanske kollega) og mere generelt om Ginsberg som digter og som en betydelig figur i USAs kulturelle landskab i sidste halvdel af det 20. århundrede. Undervejs vil jeg vise nogle eksklusive videooptagelser fra Ginsbergs danmarksbesøg; men først og fremmest vil jeg fortælle af karsken bælg om den usædvanlige figur, som på den ene side satte sin skæve skulder til udviklingen af de amerikanske subkulturer i efterkrigsårene, mens han på den anden side opnåede en så bred anerkendelse, at hans debutbog, “Howl and Other Poems”, siden udgivelsen i 1956 har solgt mere end én million eksemplarer.

I forbindelse med foredraget vil man naturligvis kunne købe min bog om Ginsberg – og dét oven i købet til en juleglad foræringspris: 100 kroner.

Så befinder du dig et eller andet sted i Horsens eller omegn, er en tur i Bogcaféen torsdag aften måske være en mulighed. Håber vi ses!

(forsidefoto: Gorm Valentin)

%d bloggers like this: