TYSKLANDS PANDEMISKE DELING

Af Peter Tudvad

Ikke bare i Tyskland, men også uden for republikken ynder man – apropos morgendagens årsdag for Murens fald – at skelne skarpt mellem de gamle og de nye forbundslande, altså mellem de delstater, der allerede fra 1949 hørte til Forbundsrepublikken Tyskland, og dem, der ikke gjorde det før genforeningen i 1990. Når der er forbundsdagsvalg, finder man det konsekvent alarmerende, at populistiske eller endog radikale partier som AfD står stærkere i øst end vest. Og under den grasserende corona-pandemi bemærker man gerne, at østtyskerne er mere konspirationstossede og mindre villige til at lade sig vaccinere end vesttyskerne.

Men se engang på dette ultraaktuelle kort over vaccinationsprocenter i de 16 forbundslande! Som det fremgår, går skellet ikke ved Elben – som man ynder at benytte som geografisk skel mellem øst og vest -, men langs en linje fra NNØ mod SSV. De to store, rige, sydtyske forbundslande Baden-Württemberg og Bayern ligger med marginalt højere vaccinationsprocenter end Thüringen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg, men lidt lavere end Mecklenburg-Vorpommern. Sachsen danner som altid agterlanterne, da de allerstørste knaldhætter bor her. Interessant er det imidlertid, at sølvpapirshatte således også er at finde blandt de rige bilproducenter i syd, i forbundsrepublikkens mest hæderkronede hjørner.

Summa summarum: Vil man bygge en ny mur, skal den flyttes længere mod sydvest, end den gamle fra 1961-1989 lå. Klaphatte i alle forbundslande, forener eder! “Auferstanden aus Ruinen und der Zukunft zugewandt …”

%d bloggers like this: