Forbyd udefans til de storkøbenhavnske derbykampe

Af Anders K. Sørensen

Nu må der simpelthen ske noget! Og løsningen er vel lige for?

Eksemplet fra denne artikel er blot én af mange supertriste historier om vold og ballade efter søndagens derby mellem Brøndby og FCK. Og pointen med dette opslag er IKKE at påstå, at det ene eller andet holds hooligans er værst – den kamp er nok rimelig lige.

Jeg var selv til derby på Brøndby Stadion i søndags, og det var en skøn kamp. Men oplevelsen bagefter var virkelig forstemmende. Turen hjem på cykel blev blokeret af kampklædt politi med stavene trukket, glammende hunde og snesevis af hollændervogne, der spærrede vejen for almindelige fans, også mange børn og ældre, fordi fanfraktioner fra BIF og FCK ville i totterne på hinanden. Det var utrygt, det var voldsomt – og mængden af ressourcer til det politiopbud må være astronomisk. Det er på ALLE parametre dybt idiotisk og urimeligt.

Så hvad gør man? Det er åbenbart umuligt at kontrollere horderne til disse kampe, så i min optik er den nemmeste, enkleste og mest effektive løsning at forbyde udefans til de storkøbenhavnske derbykampe. I hvert fald i en periode. Trist, men tydeligvis nødvendigt, for intet andet ser ud til at virke.

De mest tossede slagsbrødre kan naturligvis sagtens opsøge hinanden uden for stadion mv., men det vil i givet fald blive meget begrænset ballade ift. det nuværende ragnarok til alle derbykampe.

Men kan man tillade sig den type kollektiv afstraffelse pba. af en forholdsvis lille gruppering, der ikke kan styre sig?

Well, det er naturligvis ikke optimalt – men: Den gruppe af fans, der stadig kommer til derbykampe i “fjendeland”, bliver mere og mere hårdfør og hardcore. Det er i hvert fald min oplevelse. Der er ikke mange familier, der tager på udebanetur til disse kampe. Og når man betragtede fx gruppen af FCK-tilhængere i deres tildelte hjørne under søndagens kamp, så boblede det decideret med dårlig energi, vrede, frustrationer, direkte had mod omgivelserne – og det var ikke kun fordi de tabte kampen.

Det giver selvfølgelig noget “stemning” på stadion – modsætningen mellem fangrupperingerne – men det er efterhånden på en så entydigt aggressiv og negativ måde, at jeg i hvert fald ikke kommer til at savne det. Og det er sikkert nogenlunde samme billede i Parken, når de blå/gule fylder udebaneafsnittet, men det skal jeg ikke helt kunne sige. Jeg har i hvert fald ikke været gæst derinde i mange år pga. balladen.

Omvendt var der simpelthen så skøn en atmosfære på Brøndby Stadion til det derby i april 2018, hvor udeholdets fans var forment adgang pga. ballade ved seneste besøg. Et helt stadion klædt i gult, og ingen optræk til ballade. Også hjemmeholdets mest hardcore fans slappede mere af og fokuserede på at støtte eget hold, frem for at håne modstanderholdets supportere.

Hvis der ikke var udefans til derbyer, kunne klubberne desuden spare en en masse ressourcer på ekstra vagter mv., der i dag udkommanderes til disse kampe + at de kunne sælge billetter til alle de pladser, der i dag bruges til sikkerhedszoner, ingenmandsland, mellem fanfraktionerne. De billetter kan gå til de mange familier, der helt sikkert vil vende tilbage til derbykampene, når det bliver mere trygt at møde op.

Sportsligt er det jo heller ikke noget problem, for det vil være ens for begge hold, der jo spiller lige mange kampe ude og hjemme på en sæson. TV-kanalerne og tabloidaviserne vil måske mangle lidt ammunition til deres dækning, men det må vi så leve med.

Så, hvis man eliminerer udebaneafsnits til derbykampe, får man en langt bedre og mere tryg stemning på stadion, mere begejstring, mindre had. Og man sparer ikke mindst alle de enorme politiressourcer, som det simpelthen ikke kan forsvares, at der skal udkommanderes til X antal storkøbenhavnske fodboldkampe hvert år. Brug i stedet de betjenttimer på at fange cykeltyve, stoppe vanvidsbillister og skabe tryghed i nattelivet!

%d bloggers like this: