UNGARN, REGNBUEN, UEFA OG BUNDESLIGAEN

Af Peter Tudvad

Når man kender lidt til det ungarske landsholds eminente målmand, Péter Gulácsi, var det underligt forleden at se ham stå over for den tyske landsholdsmålmand, Manuel Neuer, i Allianz Arena i München. Som bekendt havde man i den bayerske hovedstad ønsket at oplyse stadion i regnbuefarverne – som en demonstration for homoseksuelles rettigheder og frem for alt mod deres manglende rettigheder i Ungarn. UEFA henholdt sig til, at aktionen var politisk og derfor ikke havde noget at gøre i en sportslig sammenhæng. Ergo blev den forbudt. I stedet troppede tilskuerne op med regnbueflag, mens Manuel Neuer bar et regnbuefarvet anførerbind om armen. Det høstede den gode Neuer stor respekt for.

Men hvad har det nu med Péter Gulácsi at gøre? Ganske meget, for nu stod han der, i den anden ende af regnstadion, uden noget regnbuebind til at hædre ham som one of the good guys. Ikke desto mindre er det netop ham, der burde høste den allerstørste respekt, da han med langt større risici end Neuer faktisk kæmper for homoseksuelles rettigheder i sit hjemland, i Ungarn. Gulácsi spiller til daglig i RB Leipzig i 1. Bundesliga, hvor han er svært populær. Det samme er han som fodboldspiller i Ungarn, hvor han to gange har været kåret som årets sportsmand. Som politisk aktivist er han knap så populær, for hans holdninger til homoseksualitet o.l. harmonerer ikke med det ungarske befolkningsflertals. Og dog lytter man til ham.

Sé så, forleden stod han på en uriaspost i München, som en ganske vist eminent keeper, men altså også som en, der i Ungarn omtrent blev set som en trojansk hest, en femte kolonne, det politisk korrekte Vestens forlængede arm. Gad vide, hvad han syntes om al regnbuebelysningen, der samme aften blev adskillige andre stadions til del rundt omkring i Europa, Vesteuropa? Mon han takkede for opbakningen til den kamp, han gerne fører som privatmand? Eller har han tværtimod ærgret sig over den, fordi den bare bidrog til at befæste skellet mellem Øst og Vest, mellem de ‘reaktionære’ ungarere, polakker, tjekker etc. og de ‘progressive’ tyskere, danskere, englændere etc.?

%d bloggers like this: