Frigjort

Af Balder Olrik

Erik Steffensen og jeg har i mange år været fascineret af Rudolph Tegner – ikke mindst af hans plagede sjæl som man fornemmer inde bagved de monumentale værker.
Specielt værket “Frigjort” fra 1900, kalder på at man trænger ind bag facaden på dette martrede menneske.

I en samtale fantaserede vi om at kunne komme op og se ham i øjnene. Deraf opstod ideen om at bygge et trappetårn op af “Frigjort” ( 1900 )

Da Erik er ikke den store håndværker, var det helt op til mig, om ideen skulle materialiseres eller ej.

For få måneder siden tænkte jeg, at det var, en for stor og umulig opgave at bygge et tontungt tårn, hvor mennesker skal kunne bevæge sig op i og ikke mindst på Tegners Museum.

Men 1 Maj tog jeg en dyb indånding og bestilte 340 meter fyrretræ af bedste kvalitet, samt 80 kilo bolte.
Dan Husted og hans kreative ambassade, hjalp mig ind på Tunnelfabrikken i Nordhavnen, hvor jeg kunne stå i tørvejr og transformere en 1/10 skalamodel til en 5x5x5 meter stor konstruktion.
I forgårs stod tårnet færdigt. En bygningsingeniør kom ud og sagde god for værkets soliditet,
hvorefter jeg nummererede alle dele og skilte det ad igen.

På Mandag vil det, blive rejst på museet.

Men udover tårnet har vi også lavet hver vores billedserie.
Erik havde noget nemmere ved at gå til sin ide. men for mit vedkommende blev det til bunker af fotografier, som alle blev kasseret, da jeg synes det var så forbandet svært at komme ind bag facaden på de store monumentale værker.

Men en nat, hvor jeg var alene på museet med et fuldspektrum-kamera, dinglende på en lang stang, havde jeg et gennembrud.
Det var en af disse tilfældigheder, der på mirakuløs vis, leder ind til en helt ny verden, hvis man er åben overfor det.
Heldigvis fulgte jeg med ned i Tegners kaninhul og lod kamera, månelys og usynlige lyskilder leve deres eget liv.
Turen er blev gentaget adskillige nætter i løbet af det sidste års tid og resultatet kan ses Lørdag den 5. juni, hvor vi slår dørene op på museet for “Frigjort” – hvor du/i selvfølgelig meget velkommen.
Skulle du have brug for transport fra København, har museet arrangeret en shuttlebus fra Charlottenborg, som kan benyttes gratis.

[Facebook Event]

%d bloggers like this: