BJØLS BERETNINGER

Af Leif Lønsmann

Venner af dagbladet Information ved formentlig, at avisen opstod som en del af den illegale presse under besættelsen 1940-45, som et modspil til det nazistiske dagblad ”Fædrelandet” og de censurerede danske medier. Og at avisen den dag i dag bliver til fra Fædrelandets redaktionslokaler i Sankt Annæ Passage i København, som under stor dramatik blev overtaget af Informations grundlægger Børge Outze og hans støtter natten mellem 4. og 5.maj 1945.

Men formentlig er der kun én tilbage, der selv var med helt fra begyndelsen. Og det er Erling Bjøl. Fra september 1944 var Bjøl presseattaché i det befriede Paris og desuden krigskorrespondent for det illegale modstandsblad ”Frit Danmark” i London. Fra sommeren 1945 rapporterede Bjøl fra Frankrig og Tyskland, og senere fra USA. Tilknytningen til Information varede frem til 1959, da han skiftede til Politiken.

Erling Bjøls artikler og bøger var allerede fast pensum, da jeg begyndte i skolen i 1960’erne. Og det er ikke mange år siden, at man stadig kunne se hans velskrevne kronikker.

Som hæder for hans livslange indsats har vi i foreningen ”Informations Venner” udnævnt Erling Bjøl til æresmedlem.

Den 103-årige journalist og professor emeritus modtog beskeden i sit hjem i St Germain-en-Laye, Frankrig. Og sendte, via vores genvalgte bestyrelsesformand Christian S. Nissen, en hilsen til generalforsamlingen.

Det er ikke mange beskåret at have overlevet både Den Spanske Syge i 1918-20 og Covid-19 pandemien mere end 100 år efter.

%d bloggers like this: