Det seneste døgn er 451 testet positiv

Af Magnus Heunicke, Sundhedsminister

Coronapandemien har igen fat i Europa. Mange europæiske lande oplever en stigende smitte i øjeblikket, og Udenrigsministeriets landkort bliver stadig mere orange. Det er en bekymrende udvikling. I Frankrig har man indført udgangsforbud i flere større byer. I Spanien skal man bære mundbind, så snart man forlader sit hjem. I Holland må restauranterne kun tilbyde take away. Og i Storbritannien må man kun samles op til seks personer. Dér er vi heldigvis ikke i Danmark.

Det seneste døgn er 451 testet positiv for COVID. Det er ikke det højeste smittetal, vi har set indtil nu, men vi er meget opmærksomme på den udvikling, der aktuelt er i tallene. Vi finder relativt mange smittede for tiden. Den seneste uge er en større andel, af dem vi tester, testet positiv for corona. Den såkaldte positivprocent er steget.

I torsdags testede vi 34.847 personer. 454 blev testet positiv. Det betyder, at positivprocenten var oppe på 1,3%. Det niveau, vi ser i øjeblikket ift. positivprocenten, er det højeste, vi har set længe. Den udvikling bekymrer mig.

En del af forklaringen på den højere positivprocent kan være, at færre har ønsket at lade sig teste i efterårsferien, og at vi gennem effektiv smitteopsporing har testet mere målrettet og derfor fanger relativt flere smittede. Test er fortsat et kerneelement i vores kamp mod corona, og vi har opbygget en testkapacitet, der bringer Danmark blandt de førende i verden i forhold til vores befolkning. Med udbredt test kan vi få et bedre samlet billede af epidemiens udbredelse, og ventetiden til både test og testsvar er og skal være lav.

Smitten faldt henover sommeren, og vi glemte måske i et øjeblik, hvilken sundhedskrise hele verden står i. Men epidemien har ligget og ulmet, og nu er den blusset op igen. I Europa og i Danmark. Virus skelner ikke. Hverken mellem begivenheder eller befolkningsgrupper. Vi kan alle sammen blive smittet, og vi kan alle sammen være med til at give smitten videre.

Det er samlet set en bekymrende udvikling, vi ser lige nu – særligt i lyset af udviklingen ud i Europa.
Derfor er det så vigtigt, at vi hver især husker de gode vaner, der hjælper med at holde smitten nede. Vi må huske på at holde afstand. Vi må huske at blive hjemme, hvis vi har symptomer på coronavirus. Vi må prøve at begrænse vores sociale samvær til et mindre antal personer, end vi normalt ville ses med. Vi må huske at holde god håndhygiejne. Og vi må passe på hinanden.

Under hele håndteringen af epidemien har jeg været meget imponeret over det ansvar, som danskerne har udvist. Det håber jeg, alle vil fortsætte med.

%d bloggers like this: