KUNSTEN AT GÅ PÅ GADEN

Af Lars Movin

KUNSTEN AT GÅ PÅ GADEN
eller: JØRGEN LETH: I WALK (podcast nu, filmpremiere om to uger)

I 2012 havde jeg fornøjelsen af at redigere en samling af Jørgen Leths artikler og essays fra 1960’erne, mange af dem om den avantgardekunst, som han selv var rundet af, men også om andre emner, der optog ham, såsom litteratur, film, ballet, rockmusik, rejser m.m. Bogen udkom på forlaget Gyldendal og kom til at hedde “Kunsten at gå på gaden”, en titel, der senere fik en ny betydning, da den nu 83-årige filmmand og forfatter begyndte at få problemer med bentøjet.

Som Jørgen Leth selv har udlagt sin situation, blev problemerne med at gå – i hvert fald til dels – udløst af det traume, han blev udsat for, da hans hjem i Haïti blev ramt af det store jordskælv i 2010, og han kun lige akkurat slap levende ud, inden huset styrtede sammen. Det tiltagende gangbesvær – og selve dét at gå som en terapeutisk handling – blev første gang tematiseret i digtsamlingen “Hvad er det nu det hedder” fra 2011. Og nu behandles det yderligere i Leths nye film i biograflængde, “I Walk”, om tiden efter jordskælvet, som har dansk premiere om to uger (22. oktober).

“I Walk” – der nok er Leths mest direkte selvbiografiske film til dato – beskriver i en vis forstand to modsatrettede bevægelser. På den ene side handler filmen i en notat- og dagbogsagtig form om selve processen med at finde et nyt fodfæste efter den situation, hvor instruktøren med ét slag mistede de vante rammer om sin tilværelse – altså om vejen tilbage til livet og noget, der kunne minde om en normal hverdag. På den anden side er der tale om en afsked med livet – eller, hvis dét er for dramatisk, så i hvert fald en slags filmisk testamente, hvor ophavsmanden på én gang gør status og tager et (måske) sidste skridt i sin livslange udforskning af filmsprogets muligheder.

Om den nye film – og om Jørgen Leth som filmkunstner (og menneske) – handler en podcast af DR’s Per Juul Carlsen, hvor undertegnede sammen med en lille håndfuld personer, der alle kender og har samarbejdet med portrættets hovedperson gennem mange år, taler om “fænomenet Leth” (de øvrige medvirkende er Marianne Christensen, Tómas Gislason, Michael Simpson og Jørgen Leth selv, der, for at det ikke skal være løgn, også er blevet indkaldt for at tale om sig selv i tredje person – hvilket synes at falde ham påfaldende let).

Programmet, der har titlen “Hvor mange ord skal man bruge for at beskrive Jørgen Leth?”, kan allerede nu høres som podcast på dette link og vil blive udsendt på P1 lørdag kl. 14.

(fotos på forside og bagside af “Kunsten at gå på gaden”: Vibeke Winding / bagsidebilledet af den gående Jørgen Leth er taget i Lübeck i slutningen af 60’erne)

%d bloggers like this: