HELLIGBRØDE? KLASSISK BOWIE-ALBUM ÆNDRES

Af Jan Poulsen


Til november er det 50 år siden, at DAVID BOWIE udgav sin tredie lp, The Man Who Sold The World. Dengang kun i USA, da England – og resten af verden – måtte vente til april 1971 med at høre pladen.
Sidste år – 50-året for udgivelsen af hans anden lp, David Bowie (aka Space Oddity) – fik vi en 50-års jubilæumsudgave af lp’en, men vi fik også en sand lavine af Space Oddity-relaterede udgivelser med demoer, alternative mix, outtakes etc, så vi nærmest kan dokumentere alle Bowies bevægelser i 1969.
Nu gælder det så opfølgeren, og det er netop annonceret, at vi også får en 50-års jubilæumsudgave af The Man Who Sold The World. Om vi senere får mere, er ikke oplyst.
Af en eller anden grund har man valgt at give albummet den titel, Bowie i første omgang havde tiltænkt pladen, nemlig Metrobolist, som et ordspil på Fritz Langs film fra 1927, Metropolis.
Historien vil vide, at det var Bowies amerikanske pladeselskab dengang, der gik med lp-titlen The Man Who Sold The World i stedet, men Bowie må dog på et tidspunkt have accepteret det, da han aldrig senere – heller ikke da han selv fik rettighederne til sine egne plader – ændrede titlen “tilbage” til Metrobolist.
Man har også valgt at gå med det gamle amerikanske “tegneserieomslag” (nu med taleboblen udfyldt; den var bortcensureret i 1970), som Bowie havde et lettere skizofrent forhold til. Han var glad for det kortvarigt, da han afleverede det til pladeselskabet, men fortrød og ville hellere have fotoet af ham selv liggende på en chaiselong i kjole på coveret.
Det turde det amerikanske pladeselskab imidlertid ikke bruge og fastholdt tegneseriecoveret til Bowies frustration. Han fordømte det i mange år, men talte dog også positivt om det i et enkelt interview i 1999. Mere held havde Bowie i England, hvor lp’en udkom med “kjolefotoet”, men allerede i 1972 udgik begge omslag, da lp’en blev genudsendt med Ziggy Stardust på coveret i en sparkende positur.
På det rent musikalske plan har man til den kommende jubilæums-lp fået Tony Visconti til at remixe lp’en eller rettere otte af pladens ni sange. Kun ‘After All’ er uberørt, da den – med Tony Viscontis ord – “er perfekt, som den er”. Meget heldigt, da det er den eneste sang, hvor masterbåndene angiveligt er forsvundet.
50-årsudgaven af The Man Who Sold The World – nu som Metrobolist – udkommer den 6. november på lp og cd.

View this post on Instagram

METROBOLIST (AKA TMWSTW) 50th ANNIVERSARY EDITION “Oh no, not me, I never lost control…” DAVID BOWIE – 'METROBOLIST’ 50th ANNIVERSARY EDITION RELEASED ‪6th NOVEMBER‬ ON LIMITED VINYL AND CD FORMATS, ALSO FOR STREAMING AND DOWNLOAD AT STANDARD AND HIGH RESOLUTION DOWNLOAD (96kHz/24bit) This November sees the 50th Anniversary of the release of David Bowie’s The Man Who Sold The World in North America. The rest of the world would have to wait until April 1971 to witness Bowie’s landmark entry into the 1970s. Originally titled Metrobolist, the album’s name was changed at the last minute to The Man Who Sold The World. The 2020 re-release of the album has been remixed by original producer Tony Visconti, with the exception of the track ‘After All’ which Tony considered perfect as is, and is featured in its 2015 remaster incarnation. The Metrobolist 50th anniversary artwork has been created by Mike Weller who was behind the originally intended album artwork which Mercury refused to release. The gatefold sleeve also features images from the Keith MacMillan Mr Fish ‘dress’ shoot at Haddon Hall which would cause so much controversy when one of the shots was used on the cover of the The Man Who Sold The World album in the rest of the world later. As with the Space Oddity 50th anniversary vinyl, as well as a 180g black vinyl edition, it will come in 2020 limited edition handwritten numbered copies on gold vinyl (# 1971 – 2020) and on white vinyl (# 1 – 1970) all randomly distributed. David personally delivered the Metrobolist concept and his gatefold plan to the record company for production and now with this release, it can finally be seen much closer to its original concept. Bowie speaking in 2000 said of the sleeve imagery "Mick Weller devised this kind of very subversive looking cartoon and put in some quite personalised things. The building in the background on the cartoon in fact was the hospital where my half-brother had committed himself to. So for me, it had lots of personal resonance about it.” Read the full press release here: https://smarturl.it/BNetMetrobolistPR #Bowie1970  #BowieMetrobolist  #BowieTMWSTW

A post shared by David Bowie (@davidbowie) on

%d bloggers like this: