BRITISK ENER SAMLET PÅ FORNEMSTE VIS


Han fik aldrig det store, brede gennembrud, men var den britiske sanger, sangskriver m.m. KEVIN AYERS død som ung som kollegaen Nick Drake eller blevet en grøntsag som vennen Syd Barrett, ville han utvivlsomt være en legende i dag, som gamle aficionados og nye generationer med hang til kult ville dyrke betingelsesløst.
Sådan er det ikke. Kevin Ayers’ største “ulykke” var, at han hverken døde spektakulært eller ung. Og han var heller ikke ambitiøs, som han skrev i sangen ‘Am I Really Marcel?’ fra lp’en Falling Up (1988):

I’ve got no ambition, guess I’m out of place
Cos I’d rather go fishing than run in the race

Kevin Ayers var 68 år, da han åndede ud i 2013 efter at have udgivet plader siden 1967. Én lp med Soft Machine – bandets første (1968) – og 15 i eget navn; fra Joy Of A Toy i 1969 til The Unfairground i 2007.
Nu er samtlige tekster fra hans mange plader samlet i den smukkeste tekstbog, man kan forestille sig. “Shooting At The Moon. The Collected Lyrics of Kevin Ayers” (Faber Music Publications) er bygget kronologisk op, ovenikøbet med mange af teksterne gengivet i Ayers’ egen håndskrift fra hans mange notesbøger.
Hans musik er værd at høre, og hans tekster er værd at læse; ikke mindst for deres poetiske kraft. Han var en drømmer, og det skinner tydeligt igennem mange af teksterne, men han havde også en dejlig barnlig side, som træder tydeligt frem i bogen.
Hver side har en ‘header’ med det relevante albumcover gengivet, og som skillere mellem de mange plader er sider med privatfotos, avisudklip, noter af Ayers’, flere collager han lavede m.m.
Bag bogen står bl.a Kevin Ayers’ datter Galen Ayers, der selv er musiker med et par glimrende plader bag sig, med bandet Siskin og senest lp’en Monument (2018) i eget navn, og kollegaen fra Soft Machine-tiden, Robert Wyatt, har skrevet en smuk lille intro-tekst til sin ven.
Bogen er på ialt 296 sider (i farve), og den afsluttes af to index; et over de mange sange og et andet over samme sanges første linie, så man også kan finde dem på dén måde.
Der er mange måder at samle en bog med en musikers sangtekster, men sjældent – hvis nogen sinde? – har jeg set det smukkere udført.
Kender du ikke Kevin Ayers, så søg ned i tråden og hør to meget forskellige sider af hans værk: En tidlig sang fra hans anden lp, Shooting At The Moon (1970), live med levende billeder med Lol Coxhill, David Bedford og en meget ung Mike Oldfield i bandet, og en længere suite fra den ambitiøse lp, The Confessions Of Dr. Dream And Other Stories fra 1974.

%d bloggers like this: