Man tager sig til hovedet

Af Rune Lund på Facebook

Staten havde haft 26 mia. kr. mere i værdier i dag, hvis ikke Bjarne Corydon og Socialdemokratiet, SF og R sammen med blå partier havde solgt dele af DONG, nu Ørsted, for en slik til finansspekulanterne i Goldman Sachs. Det kalder Corydon i dag på forsiden af Berlingske for ’den bedste forretning for staten i nyere tid’.

Man tager sig til hovedet. Det er pinligt at se på, hvordan uansvarlig omgang med fællesskabets værdier bliver forsvaret med den ene dårlige forklaring efter den anden.

Argumentet fra Corydon er, at Ørsted i dag er mange gange mere værd end i 2012, og at det skulle være Goldman Sachs fortjeneste. Sagen er bare, at Goldman Sachs ikke har bidraget med meget andet end at købe billigt og sælge dyrere.
Vi ved samtidig i dag, at der ikke var brug for den kapitaltilførsel, der var hele argumentet for salget af aktier. Behovet for kapitaltilførsel var meget midlertidigt. Allerede 3 år efter salget havde man så meget kapital, at man sendte 2,5 milliard kr. tilbage til aktionærerne.

Salget af DONG-aktier var mere end noget andet ideologi. Det var en skandale. Nu er tiderne ved at vende, og vi ser et kursskifte, hvor der i stigende grad bliver set positivt på statslig deltagelse. En del af dette kursskifte skyldes en, efter min mening begrundet, frygt for overtagelse af udenlandske kapitalfonde eller statskontrollerede kinesiske firmaer. Men sagen om DONG viser også, at det offentlige kan drive store selskaber effektivt og kan spille en vigtig rolle, i denne sag ift. den grønne omstilling. Og det viser, at det offentlige kan og bør spille en rolle i andre virksomheder.

%d bloggers like this: