Der er flere nye, registrerede corona-smittede i Danmark i denne weekend end i Sverige, Norge og Finland tilsammen

Af Arne Herløv Petersen

Hen over weekenden har der været 207 nye registrerede corona-tilfælde i Danmark. Det er flere end i Sverige, Norge og Finland til sammen.
I Ringsted er antallet steget fra 1 til 61 fra forrige til sidste uge. Men det er ikke kun dér, tallet stiger. Aarhus er steget fra 10 til 79, Aalborg fra 3 til 20 og Odense fra 4 til 19.
Jeg synes ikke, man med rimelighed kan tale om en første og en anden bølge. Det er det samme udbrud. Globalt set har der været tale om en stadig stigning siden marts – ikke om toppe og dale.
Jeg tror, at årsagen til stigningen i Danmark den sidste tid først og fremmest er, at vi slækker på de nødvendige forholdsregler. Mange mennesker optræder, som om der ikke var nogen epidemi. De klumper sig sammen, fester igennem og bliver uldne i hovedet, de holder ikke afstand og de glemmer alt om håndhygiejne. Så skal det jo gå galt.
Det gør det ikke bedre, at uansvarlige politikere – især på højrefløjen – tror de kan score nogle billige points gennem hetz mod nødvendige forholdsregler.
Ordet “frihed” er nok det mest misbrugte ord i verden. Frihed er altid og har altid været begrænset af hensynet til andre. Min frihed til at lange ud med næven stopper ved din næse.
Du mister ikke din frihed ved at gå med mundbind. Vi har lært fra vi var små, at vi ikke må rende rundt i byen med bar underkrop. Og det synes folk er helt rimeligt. Jeg har ikke hørt om nogen, der mener, at han bliver berøvet sin frihed af at tage underbukser på. Hvorfor så skrige op over, at man skal gå med mundbind – når det faktisk kan hjælpe til at hæmme smittespredning.
Du mister heller ikke din frihed, hvis dit hus brænder og en røgdykker tager dig over skulderen og bærer dig ned ad stigen. Han gør det ikke for at begrænse din frihed, men for at du skal overleve.
Vi ved alle sammen godt, hvad vi skal gøre for at hjælpe med til at inddæmme og hæmme en potentielt dødbringende sygdom. Vi har fået det at vide masser af gange.
Jamen, så gør da det, der skal gøres. Du bliver ikke mere fri af at blive syg. Du vinder ikke din frihed ved at dø ved langsom kvælning indefra.

%d bloggers like this: