Vælgerne bør slå hårdt ned på populistiske politikere og medier

Af Peer Aagaard

Vi bliver hele tiden klogere på Corona-virus. Desværre er den ny viden sjældent godt nyt for dem, der håber på, at mareridtet snart slutter.

I dag nåede vi op på over 600.000 døde med COVID-19 på verdensplan.

I tirsdags advarede britiske videnskabsfolk om en ny, anden bølge til vinter, som kan koste 120.000 briter livet – næsten tre gange så mange, som allerede er døde efter måneders nedlukning af landet. Boris Johnson’s regerings svar kom prompte: mere oplukning af landet; nu skal vi igen i teatret og til koncerter!

Det er som om, den politiske forståelse for nedlukninger og restriktioner er ved at løbe ud i visse kredse. Bagatelliseringen af denne dybt alvorlige sygdom fortsætter, samtidig med at borgerlige politikere (og medier) nærmest gør det til en dyd at give fanden i videnskaben.

Som efterhånden alle bekendt ser vi i høj grad det samme billede i USA, hvor Donald Trump har indledt en sandt heksejagt på Anthony Fauci – videnskabens klippefaste, saglige stemme.

Det er så trist at se på. Behovet for at geskæftige politikere holder kæft og indser, at håndteringen af COVID-19 ikke er et politisk spørgsmål, men et medicinsk, bliver stadig mere påtrængende.

Blandt de nyeste erfaringer på Corona-området er, at langtidsfølgerne kan være voldsomme i måneder, måske år efter at kroppen har nedkæmpet de umiddelbare symptomer. Det er også relativt ny viden, at COVID-19-inficeret blod ofte “klumper sammen”, når det renses – en understregning af de blodpropsproblemer, som mange patienter oplever.

Videnskaben forstår nu, at Corona kan skade hvert eneste organ i kroppen, og at patienter ikke nødvendigvis er ovre sygdommen, selv når symptomerne letter.

Det er derfor, Jens Lundgren og kolleger nu iværksætter et videnskabeligt studie, der følger COVID-19-patienter i hele fem år.

Sådanne langsigtede studier har Lundgrens team i allerhøjeste grad erfaring med. Vi har i mange år fulgt tusinder af hiv-patienter over hele verden for at få indsigt i, i hvor høj grad deres livslængde og livskvalitet påvirkes af sygdommen og medicinen, der holder den i ave. Resultaterne fra disse studier har været bemærkelsesværdige og har på enestående vis medvirket til at forbedre behandlingen af den før så dødelige virus-sygdom.

Selv om det helt tydeligt er svært for mange, er det i situationer som denne en fordel, hvis de holder kæft og overlader det til “de voksne” – det vil sige videnskaben – at håndtere situationen. Corona-pandemien bør ikke gøres til genstand for politiske studehandler, ligesom vælgerne bør slå hårdt ned på populistiske politikere og medier (ja, jeg taler om dig, Berlingske!), der forsøger at slå plat på krisen. Jo bedre sammentømret vores samfund er, jo lettere klarer vi os igennem.

%d bloggers like this: