DU SKAL IKKE VÆRE BANGE, DAN!

Af Carsten Jensen

Med sin nye klimalov demonstrerer Dan Jørgensen i dag i folketinget, at pandemien ikke har gjort ham klogere.

Naturen er en ubarmhjertig modspiller. Det viser virussen. Det viser klimaforandringerne. Coronaens udbredelse bremsede vi med selvisolation og lockdown. Nu håber vi på en vaccine. Noget kan gøres. Vi er ikke totalt hjælpeløse.

Men når det kommer til klimaforandringerne, slår Dan Jørgensen ifølge dagbladet Børsen ud med hænderne. Han vil ikke lægge afgifter på CO2, for erhvervslivet har det allerede hårdt nok i forvejen. Det svarer til at sige nej til en vaccine, fordi det gør ondt at blive stukket.

En formindskelse af CO2-udslippet er den eneste vaccine, der hjælper, hvis vi skal forhindre vores børns fremtid i at ende i en katastrofe. En fysiker uddannet på Niels Bohr Instituttet, Gertrud Dam-Dalgeir, der ved mere om klimaforandringerne end de fleste, skriver i et indlæg i Politiken, at det barn, hun netop har født, risikerer at blive den sidste generation på jorden.

Når vi hører om den globale opvarmning, tænker nogle af os måske, at fedt nok, så får vi varmere somre, bedre badevand og en lækker solbrændthed. Vi siger det ikke højt, men vi er alligevel lydhøre, når den globale opvarmning bagatelliseres, fordi den er de andres problem og ligger så langt ude i den fremtid, vi alligevel aldrig tænker på, at meget kan nå at ske. Jo, jo, havene stiger, og der kommer et par hundrede millioner klimaflygtninge fra Asien, Bangladesh, og hvad den slags uvedkommende steder nu hedder. Men det er jo langt væk. Så ro på. Den globale opvarmning er de andres problem.

Her er det sidste nye fra klimaforskerne: Vi har kurs mod en temperaturstigning på tre grader frem mod det næste århundredskifte, men da havene opvarmes langsommere end jordmasser, bliver det en temperaturstigning helt op til 7.5 grader i planetens i forvejen varmeste zoner. Det betyder, at omkring 20 % af landjorden allerede i 2070 vil være så opvarmet, at den bliver ubeboelig for mennesker. Det er lige præcist også de tættest beboede dele af planeten, Afrika syd for Sahara, Sydøstasien, Indien, Mellemøsten, hvor der lige nu bor 3 milliarder mennesker, næsten halvdelen af jordens befolkning.

i 2070 er Gertrud Dam-Dalgeirs nyfødte dreng 50 år gammel. Den sidste generation på jorden? Det er ikke bare en mors forståelige bekymring på sit barns vegne. Det er en videnskabeligt funderet forudsigelse.

Medmindre, vi altså gør noget, Dan Jørgensen.

En undersøgelse viser, at 80 % af befolkningen i år har besluttet at holde sommerferie i Danmark. Kun 1 % flyver til et andet kontinent. Resten af Europa kan nås i bil, med tog eller bus, og halvdelen af de resterende 20 % vil sikkert vælge den løsning. Det er nogen lunde det samme som at sige, at kun 10 % vælger flyrejser. Igen er befolkningen foran politikerne. Vores liv har ændret sig afgørende. Det bliver aldrig det samme igen, og det skal det heller ikke.

Dan Jørgensen tøver også, når det kommer til oliekoncessionerne i Nordsøen. Bliver de fornyet, vil oliefirmaer fortsætte boringer og efterforskning frem til år 2056. Uh, tænker Dan Jørgensen. Hvis jeg ikke fornyer koncessionerne, gør det ondt i statskassen.

Ja, kære Dan, det giver et lille stik i statskassen, men du skal ikke være bange for nålen, for vaccinen virker.

Vi går gerne med til lægen og holder dig i hånden.

%d bloggers like this: