Er Boris Johnson blevet kommunist?

Af Henrik Wolsgaard-Iversen

Filosoffen Slavok Zizek i interview med Jes Stein Pedersen i Politiken.

Med en vaskeægte filosofformulering slår han fast:

»Det er gennem vores bestræbelser på at redde menneskeheden fra selvødelæggelse, at vi skaber en ny menneskehed. Det er kun gennem denne dødelige trussel, at vi kan forestille os en samlet menneskehed«.

Men hvor langt tror han så, denne ’kommunisme’ vil udvikle sig?

»Jeg ved ikke, hvad der vil ske. Jeg ved bare, at behovet for radikale ændringer meget hurtigt presser sig på rundtomkring, og at endog politikere som Boris Johnson, der bestemt ikke er kommunist, går ind for dem«.

Mere end nogensinde mener Zizek, at vi har brug for det, som den tyske moralfilosof Immanuel Kant kaldte den offentlige brug af fornuft. Der skal tænkes højt og godt, og menneskeheden må arbejde sammen. Det er tydeligt, at epidemier vil vende tilbage, kombineret med andre økologiske trusler, fra tørke til græshopper, så der skal tages hårde beslutninger nu. Det er nu, vi ser, at advarsler om en sådan epidemi var fuldt ud berettigede, og at der ingen ende er på dem, mener han.

%d bloggers like this: