Afdansningsbal hos de borgerlige

Af Peer Aagaard

DAGENS NYE POLITISKE MENINGSMÅLING: TIL AFDANSNINGSBAL HOS DE BORGERLIGE

Det er mandag (hvilket mange af os sikkert var i tvivl om, til vi tjekkede kalenderen), og Voxmeter har udsendt en ny politisk meningsmåling, som bekræfter den tendens, vi har set i de seneste uger: stor fremgang til Socialdemokratiet og stor tilbagegang til de borgerlige, hvor især Dansk Folkepartis nedtur er meget markant.

I denne seneste måling står DF til bare 6,8%’s vælgeropbakning, hvilket er det laveste i nitten år.

Desværre for de borgerlige er DF’s vælgere ikke vandret til andre blå partier: Nye Borgerlige får sølle 2,1% i denne måling og er altså faretruende nær et exit fra Folketinget. Venstre står til blot 21,5%, hvilket er en opsigtsvækkende tilbagegang på 1,9 procentpoint siden valget. Konservative scorer 6,1% i denne måling, hvilket også er en lille tilbagegang i forhold til valgresultatet.

Ligeledes opsigtsvækkende er det, at Liberal Alliance ifølge denne måling må forlade Tinget med bare 1,6%’s opbakning.

Til sammen henter de borgerlige 39% i den nye måling mod 43,4% ved valget.

I den anden side af folketingssalen har Mette Frederiksen fortsat grund til at feste. Hendes parti har nu opbakning fra 35,1% af befolkningen. Samlet står den såkaldt røde blok til 57,6% svarende til 107 mandater, og det vel at mærke selv om ingen af de øvrige, såkaldt røde partier oplever en signifikant fremgang og på trods af, at Alternativet i denne nye meningsmåling ryger under spærregrænsen.

Interessant nok kunne Berlingske i går fortælle om et videomøde blandt de borgerlige partiledere sidste mandag. Ifølge en anonym deltager i mødet foregik det i “en exceptionelt dårlig stemning”, hvor særlig en partileder markerede sig ved at skælde og smælde på sine kolleger. Til sidst endte den pågældende partileder med at afbryde billedforbindelsen i noget, der forekom som indædt vrede.

Vi ved nu, at den partiformand var Jakob Ellemann-Jensen – Venstres formand og oppositionens leder, som altså i lutter frustration over den manglende medvind og det manglende fodslag blandt de borgerlige nu er begyndt at opføre sig som et forkælet pattebarn, der har fået frataget sin sut.

Jakob Ellemann har i høj grad arvet sin far, Uffes, arrogance, men er desværre blottet for den forsonende charme, som Uffe Ellemann trods alt besad som politiker.

I et post-corona-perspektiv ser fremtiden sort ud for Danmarks borgerlige: Et enormt flertal af danskerne griner racisterne ud af Folketinget, mens det store blå parti, Venstre, har en leder, der helt enkelt er så usympatisk, at mange har svært ved at se ham som statsminister. Selv hans politiske allierede bryder sig ikke om ham – hvorfor skulle en af dem ellers have lækket den fortrolige video-konferences forløb til pressen?

Japanske bonsai-træer vokser ekstremt langsomt, men Mette Frederiksen kan roligt anskaffe sig et par stykker som pynt til sit statsministerkontor, som hun efter alle solemærker at dømme kommer til at beholde langt ud over denne første periode. Et comeback til de borgerlige er utænkeligt, så længe talentmassen iblandt dem er så ringe.

%d bloggers like this: