Få fingeren ud!

Af Peer Aagaard

Mine forsker-kolleger på Riget har smidt alt hvad de har i hænderne i disse dage. De knokler dobbeltvagter for at teste og pleje COVID19-ramte døgnet rundt, mens de samtidig forsøger at generere data, der kan hjælpe til bekæmpelsen af epidemien.

Men samtidig sidder der forskere andre steder, som tilsyneladende lever under en sten – eller befinder de sig snarere i et elfenbenstårn på sikker afstand af den virkelighed, deres kolleger på hospitalerne står midt i?

Vi befinder os nu i uge tre af krisen, og så viser det sig, at man på universiteterne råder over udstyr, der kan teste tusindvis om dagen for COVID19, men først nu finder universitetsfolkene grund til at gøre Sundhedsstyrelsen og det kæmpede sundhedspersonale på hospitalerne opmærksom på det. Oven i købet sket det i et lettere forurettet tonefald:

“Jeg må sige, at vi har undret os over, at vi ikke har fået nogen henvendelse om at gøre det”.

Ved du hvad, makker! I en så alvorlig situation er det din og dine kollegers forbandede pligt at få fingeren ud af jeres flade forskerrøve aldeles omgående, når en sådan trussel mod folkesundheden melder sig så i øvrigt troppe op på nærmeste store hospital med jeres dyrt indkøbte udstyr og tilbyde jeres hjælp!

De kan mange fremmedord på universiteterne, men pro-aktiv er åbenbart ikke et af dem. Dette er en skændsel!