50 ÅR I DAG: JOHN CALE: VINTAGE VIOLENCE

Jan Poulsen skriver på Facebook:

Han fyldte 78 for godt to uger siden, og i dag (25/3) er det præcis 50 år siden, at han udgav sin første solo-lp, Vintage Violence.
Ingen vil dog kalde waliseren JOHN CALE for debutant eller novice, for på det tidspunkt havde han allerede sat sit store aftryk på rockhistorien (om end det først blev bogført mange år senere) som medlem af The Velvet Underground og havde medvirket på bandets to første lp’er, The Velvet Underground and Nico (den såkaldte ”bananplade”) (1967) og White Light, White Heat (1968).
Som om det ikke var nok, havde han også produceret to lp’er, der siden er skrevet ind i rockhistorien som nogle af de betydeligste, Nicos The Marble Index (1968) og The Stooges eponyme debutudspil (1969). Og han havde indspillet en lp med komponisten Terry Riley, Church Of Anthrax (1970), der dog først udkom efter debuten.
Vintage Violence er sjældent den lp, der peges på, når John Cales meritter oprulles, og det er synd, for det er et prægtigt popalbum med nogle helt igennem vidunderlige sange i nogle smukke arrangementer.
John Cale indspillede lp’en med Garland Jeffreys og dennes band, og han producerede den i et tæt samarbejde med Lewis Merenstein, som bl.a havde produceret Van Morrisons hovedværk Astral Weeks (1968) godt et år forinden.
Nedenfor er der link til en af lp’ens mange fine sange, Big White Cloud, som pladeselskabet slap som single til radiostationerne, men publikum hørte ikke efter, og lp’en floppede. Det gør den dog ikke ringere, og i dag skal vi igen høre den. Flere gange endda.
God fornøjelse!