En meget alvorlig situation

Af Mette Frederiksen, statsminister

Kære alle,

Vi står i en meget alvorlig situation med udbruddet af coronavirussen. Antallet af smittede danskere går kun én vej lige nu – og det er op. På ganske kort tid er vi gået fra 35 smittede til i skrivende stund at have 262 danskere, der er smittet med coronavirus. I de kommende dage vil det tal kun stige, ligesom vi ser det i verden omkring os.

Jeg vil derfor sige det, som det er. Indsatsen mod coronavirus kommer til at kræve meget af os alle sammen. Men selvom mange tænker, at det ’bare’ er en influenza, der ikke er farlig for den enkelte, så har vi alle et ansvar for de svageste og mest udsatte. Kronisk syge. Kræftpatienter. Vores forældre. Bedsteforældre. Dem, som sygdommen kan ramme særligt hårdt. Det er dem, vi sammen skal passe på.

Derfor har jeg sammen med myndighederne i dag orienteret om en række nye tiltag, der skal inddæmme smitten. Rejsevejledningerne til Italien, Iran samt en række specifikke områder i Sydkorea, dele af Østrig og hele Kina er blevet opdateret. Opfordringen er dermed helt klar: Undlad at rejse til de områder.

Vi skal ikke stå for tæt i tog, busser og metro og risikere at sprede smitten. Retningslinjerne for flytrafikken fra røde områder er blevet skærpet markant, så fly fra de hårdest ramte risikozoner i Italien ikke længere kan lande i Danmark.

Og myndighederne vil komme med nye anbefalinger til, hvordan de sårbare og svage grupper skal forholde sig for at undgå at blive smittet.

Jeg ved godt, det er indgribende tiltag, som vil ændre vores hverdag. Vi forsøger at hjælpe, så godt vi kan med en ny hjælpepakke til erhvervslivet.

Samtidig har myndighederne regeringens fulde opbakning til at gøre alt, hvad der er nødvendigt for at håndtere situationen, så Danmark og danskere kommer så skånsomt igennem krisen, som det er muligt.

Jeg vil opfordre alle til at lytte til myndighederne, følge deres anbefalinger og tænke sig godt om – og på hinanden.

Information til danskerne er samlet på:

www.coronasmitte.dk