Det andet Amerika

Arne Herløv Petersen skriver på Facebook:

Før første verdenskrig var det amerikanske socialistiske parti i stadig vækst – sammen med de socialdemokratiske partier i Europa. Ved præsidentvalget i 1912 fik socialisternes kandudar Eugene V. Debs seks procent af stemmerne, næsten en million stemmer. Men mens de europæiske socialdemokratiske partier svigtede de løfter, de gav ved kongressen i København i 1910, og stemte for krigen, stod de amerikanske socialister fast på krig mod krigen – og blev derfor forfulgt af statsmagten. Partiets ledere blev smidt i fængsel, alle midler blev taget i brug. Forfølgelsen blev skærpet endnu mere under The Red Scare efter den russiske revolution. Og sådan fortsatte det – med en afbrydelse under anden verdenskrig – frem til murens fald.
Når Sanders i dag erklærer sig socialist, mener han, at han er socialdemokrat. Han tager tråden op, hvor den blev klippet over under første verdenskrig. Han er arvtager til en gammel, amerikansk tradition for folkestyre, der kan spores tilbage til Thomas Paine under den amerikanske revolution.
Det er det andet Amerika, der træder frem. Det, jeg betragter som det sande Amerika. Det Amerika, jeg lærte at kende og elske, dengang jeg som meget ung boede et år i Wisconsin.