Hvis du går ind og ser filmen vil du, kort efter den er gået i gang, (ind)se at du formentlig ALDRIG kommer til at opleve noget lignende musikalsk

Eddie Michel Azoulay skriver på Facebook

… det er ikke Deres tv, der er noget i vejen med – det er bare mig, som forurener dit mediebillede kl. 19 på TV2-Nyhederne. De har bedt mig kommentere på det, som mildt sagt er en verdenssensation: Den premiereaktuelle koncert- og dokumentarfilm, Amazing Grace, med Aretha Franklin i den altdominerende hovedrolle. Dog kan intet af, hvad jeg siger i aften – eller skriver her – for alvor forberede dig på filmen, hvis egen historie er en lidelseshistorie, ganske som Arethas eget personlige liv og karriere periodisk var det. Efter at have været opgivet i klipperummet, glemt, syltet, tilbageholdt og opnået mytisk status i hele SYVOGFYRRE år har den nu ENDELIG premiere verden over – naturligvis også i Danmark.
Den er optaget i januar 1972, over to aftener i en baptistkirke i Los Angeles-bydelen, Watts, for at dokumentere indspilningen af Arethas dobbelt-lp, Amazing Grace. Musikken udkom et halvt år efter og blev ikke alene det bedst sælgende gospelalbum i USA’s historie, men årtierne siden viste, at dobbelt-lp’en formentlig er den største og mest intense liveplade, der blev indspillet i hele det 20. århundrede. Men, hvad vi før ’kun’ kunne lytte os frem til, kan vi nu OMSIDER supplere med spillevende billeder, der bygger ovenpå på Arethas uoverstigelige menneskelige kraftpræstation. Alene det faktum, at man f.eks. kan se koret, og hvordan de samarbejder og knokler for at fuldstændiggøre Aretha Franklin: »The Southern California Community Choir er nok den mægtigste samling af sangere, der nogensinde er blevet forsamlet«, som New York Times skriver … og det er altså kun koret!!! Hvis du går ind og ser filmen vil du, kort efter den er gået i gang, (ind)se at du formentlig ALDRIG kommer til at opleve noget lignende musikalsk.
Som i al kunst handler det jo ene og alene om emotioner. Om kunstnerens kamp for i værket at udtrykke sig så modtageren bliver ramt i sjælen, og ”geniets kraft trænger ind i en”, som den litterære grundlægger af socialrealismen, russiske Maxim Gorki, formulerer det et sted. Den vældige strøm af skabende kraft, der i bedste tilfælde mærker dig for livet … pas på – for det er sådan det er med, Amazing Grace …

Køb billetter her.

%d bloggers like this: