Bliver Venstre delt i to?

Af Peer Aagaard på Facebook

På Venstres landsmøde gik Jakob Ellemann i glødende forsvar for menneskerettighedskonventionerne og fulgte op med at sige, at “det er dem, der chikanerer og forfølger religiøse mindretal, der ikke er plads til i Danmark”.

De ord får i disse minutter det yderste højre til at gå amok i vrede på blandt andet Twitter. Og de gamle venner i DF har reageret med at fastslå, at de ikke nødvendigvis vil pege på Venstres formand som statsminister efter næste valg (hvilket selvfølgelig forudsætter, at DF overhovedet kommer i Folketinget efter næste valg, men det er en anden historie).

Bagefter sagde Lars Løkke farvel med endnu en opfordring til, at Venstre indgår i samarbejde med Socialdemokratiet, så de to partier undgår at være afhængige af yderfløjene. Hans ord blev mødt med et stort bifald.

Så nu spørger man sig selv: Hvad laver Inger Støjberg i grunden i det parti – eller i dette land for den sags skyld?

Formand Ellemann siger, at Venstre er et rummeligt parti med plads til divergerende holdninger, men kan han i længden leve med en næstformand, som på lange stræk er dybt uenig med ham?

I disse dage forekommer det uklart, om Inger Støjberg stadig repræsenterer en betydelig fløj af Venstre, eller om hun stort set er alene i partiet med sin vilde strammer-holdninger. Uanset hvad tyder alt på, at de interne stridigheder i Venstre langt fra er ovre, og at både partiet og den såkaldte borgerlige blok er mere splittet end nogensinde og dermed også fjernere fra magten end på noget tidspunkt i de seneste årtier.

For Mette Frederiksen må Venstres landsmøde være som en kombination af juleaften og at vinde den store gevinst i Eurojackpot.