Problemet med Weekendavisen

Af Peer Aagaard på Facebook

Den norske journalist Jon Hustad oplevede i februar den sjældne ære, at Weekendavisen måtte trække en af hans artikler tilbage og dybt beklage, at den havde været offentliggjort.

Miseren skyldtes, at Hustad havde baseret sin historie på sin egen (yderst fejlbarlige) hukommelse og rygter, som viste sig at være uden hold i virkeligheden.

Nu er Hustad på banen igen. Denne gang i et glødende forsvar for racisme og homofobi på fodboldstadioner. Hans teser, som gemmer sig bag avisens betalingsmur, går ud på, at det ikke nytter at beskytte mindretal fra den barske virkelighed og – nok så interessant – at mennesker (mænd?) alle rummer et vist omfang af ondskab, som vi skal have afløb for, og så er det bedre, at det sker under de forholdsvis kontrollerede omgivelser, som en fodboldkamp tilbyder.

Min kommentar til Hustad er kort: “Du er et dumt svin. Søg behandling for det”, men til gengæld vil jeg gerne adressere det tydelige fald i kvalitet, som jeg oplever for Weekendavisens vedkommende. Det gælder såvel vinklingen af de enkelte artikler som valget af emner, der tages op.

Jeg er fx noget forbløffet over en feature-artikel om, hvordan de stakkels højre-ekstremister fra den militante organisation Generation Identitær mobbes på Nørrebro af “venstreekstremister” og ikke mindre forundret over at erfare, at artiklens forfatter, som er Weekendavisens debatredaktør, er grebet i at kopiere andres tekster i tidligere sammenhæng.

En gang var Weekendavisen præget af stor lødighed og som sådan interessant at læse uanset politisk ståsted. I dag når den – opsigtsvækkende nok – ud til flere læsere end Berlingske, men prisen forekommer høj: der lefles for et segment, som hylder avisens debatredaktør i højreekstreme fora som Uriasposten, og det virker som om, visse artikler skrives udelukkende for provokationens skyld og de deraf følgende mange klik og frådende debatter på avisens Facebook.

Weekendavisen koster 59 kroner i løssalg. For de samme penge kan man få to flasker Listerine, hvilket pludselig melder sig som et stærkt behov efter læsning af avisen. Jeg foretrækker at spare pengene. Der er ting, som livet er for kort til. Weekendavisen er endnu en.