Det ikke handler om at gøre noget, men om at gøre nok

Af Uffe Elbæk på Facebook

Oprigtigt tillykke til dig, Mette Frederiksen. Danmarks nye statsminister.

Jeg tror, vi er mange, der er spændt på den rejse, du nu skal ud på – som statsminister i den måske vigtigste periode nogensinde for Danmark og verden.

Og også tillykke til Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. I har knoklet for at blive enige om et regeringspapir, som indeholder mange fine intentioner. Mange gode hensigter. Og mange flotte ord.

Især på klimaområdet, hvor vi nu får en bindende klimalov, der reducerer drivhusgasserne med 70 pct. i 2030 (sådan som ALT, EL, SF og RV blev enige om i valgkampen). Det er faktisk politisk stort, selvom klimavidenskaben længe har råbt valgt i gevær.

Det er et godt udgangspunkt, men det er også en smule bekymrende, at man ikke har været i stand til at anvise finansiering eller mere konkrete tiltag til, hvordan man vil indfri målsætningen.

I Alternativet er vi selvfølgelig klar til at samarbejde med den nye regering og bringe alle vores gode konkrete løsninger i spil på de udfordringer, vi nationalt og globalt står overfor. Så vi sørger for, at ord bliver til handling. Ikke om et par år. Men nu. Med det samme.

Selvom vi ikke ser os selv som støtteparti for regeringen, vil vi altid forsøge at bruge vores mandater til at trække Danmark i en grønnere, mere humanistisk og entreprenant retning.

Det gælder også de kommende fire år.

Og vi har vitterligt brug for en ny systemforandrende retning i Danmark og i verden. Vi har brug for en ny måde at tænke samfund på – hvor vi skaber det nye grønne velfærdssamfund, der står på skuldrene af vores nuværende samfund, men samtidig gør op med den neoliberale forståelse af rigdom, vækst, frihed og magt.

En ting er sikkert. Det bliver spændende at se den nye regering og de nye ministre i arbejdstøjet.

Vi står klar til at trække i den grønne og humanistiske retning med det samme. Men vi er også klar til at påpege, hvis ambitionsniveauet ikke er højt nok. For det er nu, det gælder.

Danmark får en ny regering – en regering, som på papiret tager et skridt til venstre. En justering i den rigtige retning. Tillykke med det.

Siger jeg igen.

Men husk nu, at det ikke handler om at gøre noget, men om at gøre nok. Det er det, som en ny regering skal måles på – og vi er klar til at hjælpe jer med at løse opgaven.