Fem vi kan li’ (uge 27)

NY SERIE! I denne uge har vi premiere på den nye serie “Fem vi kan li'”. Hver uge hylder vi fem danskere, der har gjort sig positivt bemærket i løbet af ugen. Man kan se de fire første på Instagram. For at se dem alle skal man besøge bloggen. Tihi.

1. Annisette

Da dette års Roskilde Festival var slut kunne man mærke at der var sket noget særligt på årets festival. The Savage Rose havde spillet på Orange Scene og det var ligesom at Roskilde var kommet hjem igen. Tilbage til rødderne med peace, love and harmony. I et mini-interview med DR Nyheder forklarer 68-årige Annisette de unge hvad det hele virkelig drejer sig om. “Fra fuckfinger til fredstegn”, skrev Politiken.

2. Özlem Cekic

Opfinderen af det herlige #dialogkaffe koncept blev verdensberømt i sidste uge. BBC opdagede at en dansk, muslimsk kvinde vitterligt tog fat i de haters, der skrev modbydelige ting til hende for at prøve at skabe dialog frem for had. Det er noget, der bliver lagt mærke til ude i verden og dialogkaffe er nu blevet et ord i det danske sprog. Og nu også på engelsk! Go, Özlem!

3. Henrik Marstal

Henrik Marstal er en enmandshær, når det gælder kønsrolledebat i Danmark. Han er 10 år forud for alle andre og endda forud for Sverige nogle gange. I ugen efter Roskilde Festival tog han fat i voldtægtsproblemet ved at udsende et kontruktivt idé-katalog til inspiration og debat. Et af punkterne var småkontroversielt og måske ikke så gennemtænkt i farten. Det skulle han aldrig have gjort. Hylekoret – der mest bestod af folk, der ikke havde læst andet end en overskrift – på de sociale medier udeblev ikke. Tænk hvis der var ligeså meget fokus på selve voldtægtskulturen. Rokokoposten holdt sig heller ikke tilbage.

4. Margrethe Vestager

Vores egen Margrethe Vestager er en af de mest respekterede politikere vi har i Danmark. Efter at have udskrevet en rekordstor bøde til Google gav hun ugen efter en opsang til de multinationale selskaber Merck, General Electric og Canon. Det kræver et vist format at gå op mod så store virksomheder. Vestager er god reklame for det misforståede EU projekt.

5. Anders Samuelsen

Vi er mildest talt ikke glade for Liberal Alliances asociale, neoliberalistiske politik her på redaktionen. Men vi kan rigtig godt li’ Anders Samuelsen som privatperson. Og som udenrigsminister viste han i denne uge overraskende stort format ved åbent at kritisere den psykopatiske, amerikanske præsident. Respekt for det. David Trads skrev i Altinget hvorfor det tweet er så vigtigt.

BONUS! Vi elsker Nicklas Bendtner her på redaktionen. Først tager han til bryllupsfest. Så tager han tilbage til Norge og bliver skiftet ind. Han scorer det afgørende mål i kampen fra bænken. Verdensklasse!