Fantastiske fotografer

hve-olafur-steinar-gestsson

Af David Trads på Facebook

Danske pressefotografer er simpelthen i verdensklasse – og det har de været i hvert fald siden Jacob Riis tog fra Ribe i 1800-tallet og fotograferede den amerikanske underklasse i New York.

Jeg voksede op med Aalborg Stiftstidende, hvor Morten Bo, Jens Morten og Grete Dahls (og flere andres) fotos var en daglig glæde at se – og siden med Informations Ernst Nielsen og ofte Henrik Saxgren og Søren Ruds sort-hvide, kunstneriske virkelighed.

Og på Jyllands-Posten arbejdede jeg selv tæt sammen med nogle af de allerbedste – først og fremmest fantastiske Carsten Ingemann, men osse skønne Lars Krabbe, Torben Stroyer, Jan Dagø, Søren Bidstrup med flere.

Fotoet er mindst halvdelen af en god formidling – og det fremragende foto løfter enhver fortælling langt, langt højere op. Derfor er det så kortsigtet og trist at se, hvordan aviserne i dag drosler ned på netop fotoet.

Heldigvis kæmper vores dygtige fotografer ufortrødent videre – og Årets Pressefoto i år er en dejlig manifestation. Tjek engang de fotos og de fotografer, der vandt priser i år i linket her. Fremragende!

Min favorit er Årets Hverdagsbillede, taget af Ólafur Steinar Gestsson fra Berlingske. Et så præcist billede taget i Kalundborghallen, hvor en enkelt pige med tørklæde står for sig selv.