Sticks’n’Sushi er kommet til Berlin

Sticks’n’Sushi er kommet til Berlin. Den kendte, københavnske restaurant har været i London i nogle år. Nu er turen kommet til Berlin. Vi har mødt stifteren og hovedaktionæren Kim Rahbek.

Der er åbningsfest i de store, imponerende lokaler i Postdamer Straße, der er den gade, der fører maratonløberne op til målstrgen ved Brandenburger Tor. Senere på året vil restaurantens gæster kunne sidde ude på fortorvet og følge det berømte løb, mens de drikker sake og spiser sashimi. I disse dage er Berlin invaderet af filmfolk, der skal deltage til årets Berlinale. Danskerne er landet lige midt i det kulturelle smørhul i Europa.

Velkommen til Berlin, Kim. Hvad fik jer til at komme her til byen efter København og London?

Efter London ville vi gerne ned i gennem det europæiske kontinent og rejsen begyndte faktisk for fire år siden hvor vi definerede området til DACH, altså Tyskland, Østrig og Schweiz. Vi besøgte en masse byer i området, fra Wien og Zurich til München, Hamburg, Frankfurt og Berlin selvfølgelig, for at finde ud af hvor vi bedste kunne starte. Det blev så Berlin, selvom mange frarådede det, fordi de sagde at der ikke var så mange penge i Berlin. Det var specielt folkene i Hamburg, München og Frankfurt, der sagde det. Nu er de tre byer også særlig velbeslåede. Så vi tænkte at hvis de ikke har så mange penge i Berlin, så må vi heller komme derned med noget god mad til en fornuftig penge.

Nu har vi så fået Sticks’n’Sushi til byen med den flotte nye restaurant og det nye menukort. Det er jo det japanske køkken, der tages udgangspunkt i, men hvad på kortet synes du er mest dansk?

Det mest danske er vel nok vores jordskokker. Grillede jordskokker med miso-olie. Jordskokker er jo en helt normal og faktisk en billig spise. [De hedder ‘Jerusalem artichoke’ på menukortet, red.] Og laks er også en dansk spise. De er bare soyamarinerede og ikke gravad. Hmm, hvad er der af andre ting og sager, der er danske? Vores grillede lammekotelet er ikke japansk, men den smager altså godt. Så derfor har vi nogle ingredienser, der ikke nødvendigvis er japanske, men ryger med fordi vi godt kan li’ dem.

Hvad er din egen personlige favorit på menukortet i Berlin?

Jeg skal jo sige alt. Men det som jeg altid tester restauranten på, det er risen og det er misosuppen. Hvis de to ting er gode, så er resten godt. Og det plejer altid at være godt. Hvis jeg skal gå lidt mere specifikt til værks så vil jeg sige den grillede kyllingevinge, som i princippet er meget nem at lave, men den er også meget nem at smadre. Det skal sådan set bare grilles perfekt og så skal der lidt salt og citron på. Og så en god gang sashimi. Det er altid godt.

I har mange ansatte både i København og i London. Og nu også i Berlin – hvad er det vigtigste for dig, når I ansætter en ny medarbejder i koncernen?

Det er en positiv personlighed. Det er sådan set det hele. Det er det, det handler om. At man har lyst til at gribe dagen. Carpe diem. At man ikke er alt for bekymret over livet. Hvis man har en positiv indstilling til tingene, så har jeg også den erfaring gennem mit efterhånden lange liv, at så kan det meste læres. Hvis man hele tiden er bekymret og man går rundt som æslet i Peter Plys, ja, så er det altså svært at lære noget som helst. Så man skal altså være åben. Og så hjælper det naturligvis også at man er arbejdsom og man gider at arbejde lidt for tingene. Hvis man respekterer ens omgivelser, det vil sige ens medmennesker, så kan det ikke gå helt galt.

Nu sidder vi så her i de imponerende lokaler, der tidligere har været hovedsæde for avisen Tagesspiegel. Hvis man sidder i baren kan man se ind i hele restauranten. Vi sidder lige nu ovenpå, hvor man kan se ud over restauranten. Men hvilken plads er din favorit her i den nye restaurant?

Jeg har ikke fundet den endnu. Det er rart at være her ovenpå. Jeg kan også godt li’ at sidde i baren. Og så kan jeg godt li’ at gemme mig nogle gange nede i et hjørne. Jeg sad faktisk og arbejdede nede i et hjørne tidligere i dag og kiggede ud i restauranten. Frokosten kørte flot og der var stort set fyldt. Det var meget, meget behageligt at sidde lidt alene skjult og kigge på de mange nye, glade gæster.

Foto mosaik: Kim holder tale til åbningsfesten.

Sticks’n’Sushi Berlin
Potsdamer Straße 85
10785 Berlin

Bordbestilling: +49(0)30-2610-3656

http://www.sticksnsushi.berlin

https://www.instagram.com/p/BP4a8b8hFzZ/?taken-by=sticksnsushi_de

%d bloggers like this: