Opråb til de danske forlag

Poul-På-Borgen

Af Arne Herløv Petersen på Facebook

Man kan sige meget ondt om Poul Borums litterære magtmonopol i sin tid, hvor hun blæksprutteagtigt flød ud over alle taburettere, og om hans arrogante og summariske henrettelser i Ekstrabladet.
Men som læser og formidler var han eminent og er dybt savnet. Jeg sidder med hans to store antologier over dansk poesi – 1900-40 og 1940-65 – og fryder mig over det spændende og brogede udvalg. Da han lavede dem, læste han simpelthen *alle* de danske digtsamlinger, der var kommet i den perode, og valgte ikke digtene ud fra, hvad der var kanoniseret, eller begræsede sig til de mest berømte lyrikere, men ud fra hvert enkelt digts kvalitet, hvilket fører til at mange glemte og oversete digtere er kommet med. Det er en gammel erfaring, at selv lyrikere, der ellers er fremragende, ind imellem kan skrive noget skidt, og at selv lyrikere, der normalt ikke hæver sig særlig højt, i lykkelige studenter kan yde det fremragende. Det er ikke alle antologister, der har taget hensyn til det, men det gjorde Borum.
Vi savner hårdt en eller flere antologier over dansk lyrik, der følger samme mønster som Borum frem gennem de halvtreds år, der er gået, siden Borum stoppede i 1965.
Sådan nogle antologier kan jeg ikke lave, for der skal indhentes tilladelser fra alle de digtere, der bliver repræsenteret, eller deres arvinger, og det har mit lille forlag slet ikke ressourcer til.
Så det er en opgave for et af de større forlag, hvis ellers en af de forfattere, de har i stalden, vil påtage sig arbejdet.

Foto: Poul Borum på Forlag Borgen i 1994.