Esmanns Verden: Hvad vil 2016 byde på i udenrigspolitikken?

hillary_clinton_laughing_hd_wallpapers_desktop_windows_8.1

Af Frank Esmann

Her er mit bud. Trusselbilledet vil ændre sig, og det vil få indflydelse på dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. I Rusland vil landets voksende økonomiske problemer tvinge Vladimir Putin til at befæste sin magt ved hjælp af stadig hårdere, politistatsagtige metoder. Risikoen er, at Rusland ender som et endnu mere rendyrket diktatur, end det er i forvejen, og med strategiske og kommercielle ambitioner i Østersøregionen, som kan give os alvorlige problemer. Når Northstream gasledningen i Østersøen skal miljøgodkendes risikerer vi eksempelvis at skulle vælge mellem hensynet til Ruslands og hensynet til EU’s energi- og sikkerhedspolitiske interesser. Det er ikke et valg et lille land med en vigtig geostrategisk placering bryder sig om at være i.

I Tyskland risikerer en af tidens store euopæere at komme under pres. På grund af et løfte om at ville reducere flygtningestrømmen til Tyskland risikerer kansler Angela Merkel at komme i så alvorlig politisk modvind, at hun må gå af. Det vil svække EU og styrke de nationalistiske/EU-skeptiske kræfter som vi allerede ser manifestere sig i Skandinavien og Polen. Hun fortjener al den støtte, EU kan give hende – men jeg frygter, at den bliver lunken. Den store risiko er, at det sigt kommer til at gå ud over stabiliteten i det baltiske rum.

Flygtningeproblematikken som sådan vil yderligere skærpe modsætningerne, om end jeg tror, at der vil blive gjort fremskridt i kampen mod Islamisk stat. Et nyt, succesfuldt terrorangreb i en europæisk hovedstad vil til gengæld sætte samfundene på en prøve, som får de hidtidige til at blegne i sammenligning.  På den anden side af Atlanten kommer vi til at opleve en valgkamp, hvor en betragtelig del af det republikanske vælgerkorps begiver sig ud på en politisk dødsmarch, der ender med at demokraten Hillary Clinton vinder præsidentvalget. Om det bliver Ted Cruz eller Donald Trump, der går i spidsen for dem, ved jeg ikke, men som valgsystemet er bygget op og valgmandskollegiet fungerer, kan jeg ikke forestille mig, at det vil kunne gå anderledes. Hvis hun er heldig vinder hun flertal i både Senatet og Repræsentanternes Hus, men det vil til gengæld kræve al hendes styrke at hele det sår, som den republikanske selvdestruktion anno 2016 har forårsaget. Hillary Clinton som verdens frelser øjnes derfor ikke i mit kaffegrums.