Iranske mænd giver deres koner rettigheder tilbage

my_stealthy_collage

En græsrodskampagne, hvor iranske mænd offentligt giver deres koner retten tilbage til selv at bestemme om de vil rejse, arbejde ude eller kræve skilsmisse, har taget fart på nettet. I den ægteskabskontrakt, som er standard i Iran, er de rettigheder ellers overdraget til manden, og kvinden kan ikke foretage sig ret meget uden hans tilladelse.

Anledningen er en sag for nylig, hvor anføreren for det iranske kvindefodboldlandshold, Niloufar Ardalan, måtte blive væk fra en kamp i Malaysia, fordi hendes mand ikke ville lade hende rejse ud af landet. Han syntes, hun skulle være hjemme til deres søns første skoledag.

Den iranske ægteskabslovgivning hører til blandt de mest kønsdiskriminerende i regionen. Men det er muligt at lave et tillæg til ægteskabskontrakterne, hvor mændene frasiger sig retten til at bestemme over deres koner. Og sagen om Niloufar Ardalan har skabt en bølge af mænd, der gør netop det og lægger det offentligt ud på Facebook.

Det er facebooksiden ”My Stealthy Freedom”, som er samlingspunkt for opslagene. Den er skabt af den iransk-amerikanske journalist Masih Alinejad, og siden har næsten 900.000 følgere.

Kampagnen har hun givet navnet ”Det er mændenes tur”. Hver dag poster hun et par billeder, hvor iranske mænd skriftligt giver deres koner rettighederne tilbage. Mange af mændene ledsager billederne med kommentarer som: ”Jeg er ikke min kones ejer, men hendes partner” eller ”Som menneske skammer jeg mig over at have de her rettigheder.”

Kampagnen skal både få flere mænd til at frasige sig rettighederne og gøre kvinderne i Iran opmærksomme på, at det er muligt at lave de her tillæg til ægteskabskontrakterne, også længe efter, at de er indgået. Indtil nu har mere end 100.000 været inde og ”like” eller kommentere på opslagene.

[Kilde]