L.I.G.A.: Udlændingestyrelsen gør alt for at jeg ikke skal føle mig velkommen i Danmark

11958238_1014398835257121_3861851171842138961_o

Af Ihan Haydar

Okay, jeg føler at jeg har brug for at komme ud med noget. Som de fleste af jer ved, kæmper jeg lidt med at få dansk statsborgerskab. Jeg tager jer lige med tilbage til starten:

Jeg kom til Danmark i 2003 via familiesammenføring. I kender måske historien: Min far tog den hårde, lange vej sammen med en menneskesmugler og prøvede at flygte fra Irak. Hele 6 gange blev han fanget, tortureret og sendt tilbage. (Forresten er dette grunden til at mænd lader deres koner og børn blive hjemme – det er en dødfarlig rejse!) Nårh, men 7. gang var lykkens gang. Efter et par år i Danmark fik vi familiesammenføring så min mor, mine to brødre og jeg kunne flyve hertil. Mine forældre fik en midlertidig opholdstilladelse, og siden vi børn var under 18, gjaldt det også for os.

Da jeg fyldte 18 år, vidste jeg ikke, at jeg skulle have mit eget opholdskort for at opholde mig i Danmark. Så da jeg ved et tilfælde skulle have tjekket mit pas hos politiet et par uger efter at jeg var fyldt 18, blev jeg nærmest anholdt. Jeg fik en KÆMPE skideballe – de skældte mig ud og holdt mig tilbage i flere timer. Jeg opholdte mig nemlig ulovligt på dansk grund uden en opholdstilladelse, sagde de. Men fejlen lå hos udlændingestyrelsen, da de glemte at informere mig inden jeg fyldte 18.

Efter flere timer kom vi til en løsning: jeg skulle søge om permanent opholdstilladelse, og i mellemtiden ville de holde godt øje med mig. Der var bare én lille ting ved den ansøgning. Man skal være en ‘aktiv medborger’, og i deres verden er det enten at have deltaget aktivt i en forening eller bestået en medborgerskabsprøve. Det skal lige nævnes, at jeg et par måneder inden alt dette vandt det danske Melodi Grand Prix 2012 sammen med Soluna Samay og skulle til Aserbajdsjan for at repræsentere Danmark. Udover dette talte jeg flydende dansk, gik på gymnasiet, havde 3 jobs, gik til sport og levede et dansk liv. Det syntes de ikke var aktivt nok… Så jeg skulle op til en aktiv-medborgerskabsprøve – men jeg skulle uheldigvis op til dansk studentereksamen samme dag som medborgerskabsprøven var sat til. Hvis jeg ikke kom, skulle jeg vente et halvt år før jeg kunne komme op til en ny medborgerskabsprøve, siden prøven kun blev afholdt 2 gange om året… Jeg valgte selvfølgelig at færdiggøre min studentereksamen, og måtte derfor aflevere min opholdstilladelsesansøgning uden at have bestået medborgerskabsprøven.

Hvad der nu fulgte, var 8 måneder hvor jeg konstant blev truet med at blive sendt hjem, og en tid hvor jeg konstant frygtede for min fremtid. Sikke en behandling…

Efter de 8 måneder fik jeg et brev hvor der stod at der ville gå yderlige 7 måneder før min ansøgning ville blive behandlet og jeg ville få svar på den.

Det endte heldigvis med at jeg fik den permanente opholdstilladelse – altså efter at have betalt 5000 kr. i gebyrer og ventet i halvandet år… Wuhu!

Så nu skulle der søges om statsborgerskab… Inden jeg kunne søge, skulle jeg starte med at betale 728 kr. for at komme op til en prøve, hvor der skulle svares på 40 spørgsmål omkring Danmark – en åndssvag prøve, som mine pæredanske venner ikke engang kunne svare på spørgsmålene til. Så skulle jeg vente på at den blev behandlet. Jeg bestod, og nu måtte jeg søge om statsborgerskab. Jeg skulle betale 1.000 kr. og vente 18 måneder før min ansøgning kunne blive behandlet. Det gjorde jeg i oktober sidste år.

Et par måneder efter blev jeg kaldt ind til samtale på politisationen hvor jeg skulle betale 3.000 kr. og “bevise” at jeg kunne føre en samtale på dansk og at jeg var integreret. De vidste udemærket hvem jeg var og kendte mig fra L.I.G.A, så den samtale var FULDSTÆNDIG ligegyldig og hurtigt overstået.

For en måned siden fik jeg et brev fra Udlændingestyrelsen, som havde været i dialog med SKAT, og var kommet frem til at jeg havde en forfalden gæld på 82,32 kr. Såfremt at jeg betalte beløbet, skulle jeg sende en kvittering som bevis. Betalte jeg ikke dette beløb indenfor 30 dage, ville de annullere min ansøgning om statsborgerskab. Okay, så der er 3 medarbejdere der har været inde over det her og 14 stykker papir er der blevet brugt, for sølle 82,23 kr? 82,23 kr fra 2009 som jeg ikke engang vidste at jeg skyldte! Og jeg måtte bruge flere timer og kræfter på at komme igennem til SKAT for at høre, hvor fanden jeg skulle indbetale beløbet henne, da det ikke var til at se inde på skat’s hjemmeside. Så skulle jeg printe kvitteringen ud og sende den til udlændingestyrelsen, som havde sat min ansøgning på hold alle disse dage. Wow..!

Et par uger efter får jeg endnu et tykt brev fra Udlændingestyrelsen. Denne gang havde jeg en forfalden gæld på 8.003 kr. for noget ejendomsskat for den lejlighed jeg købte sidste år – MEN den skulle ikke betales endnu! Den var slet ikke forfalden..!

Det tog mig igen et par uger at komme igennem til dem, betale og sende dem kvitteringen. Og nu venter jeg igen… Hvad er det næste, tænker jeg?

Det kan ikke være rigtigt, at man bliver behandlet på den måde! Nu vil den nye regering endda stramme reglerne, så det bliver endnu sværere at blive statsborger. Hvorfor?!? Tro mig, reglerne er stramme nok! Og jeg har her på det sidste overvejet på det kraftigste at ringe og få trukket min ansøgning tilbage. Jeg vil slet ikke være en del af sådan et samfund, hvis det er sådan, man bliver behandlet. Jeg har slet ikke lyst til at være dansk statsborger, hvis Danmark skal være et så lukket et land..

Og jeg er ikke den eneste. Min storebror læser til ingeniør og er Danmarksmester i bodybuilding. Han er ude at repræsentere Danmark flere gange om året… Han kan heller ikke få statsborgerskab, og får samme behandling.

Min lillebror er professionel danser, og han skal først til at gå i gang med at søge om den permanente opholdstilladelse..

Vi er allesammen fuldstændigt velintegrerede. Vi er alle under 25 og allerede selvstændige skatteborgere – hvorfor må vi ikke være med i klubben?

Min lillesøster på 10 er født og opvokset i Danmark og taler flydende dansk. Faktisk taler hun meget bedre dansk end arabisk, fordi hun er så velintegreret. Så dansk er altså hendes modersmål, og hun er dansker, men hun skal igennem samme mølle som os andre tre når hun fylder 18.

Jeg ved ikke med jer, men jeg synes at det er pisse uretfærdigt. Jeg føler mig uvelkommen og er frustreret over måden jeg bliver behandlet på. Danskerne skulle selv prøve at komme hertil.. I skulle prøve at sidde i kø ved Udlændingestyrelsen i 4 timer bare for at få et stempel i passet eller aflevere en ansøgning. I skulle prøve at blive tiltalt som et problem i hvert eneste brev fra det offentlige. I skulle prøve det og se, om I gider at finde jer i det. Det gider jeg ikke..!

I går vågnede jeg op til at Voice 15 havde nomineret mig til ‘Årets Ikon’. Men jeg vågnede også op til en deprimerende mail fra Udlændingestyrelsen, som mindede mig om, at jeg endnu ikke skal føle mig velkommen…