Portugisiske Kulturperler

9ee28f01f100eeeb1372f6866ddd0d3a_XL

Flere og flere rejseglade danskere har fået øjnene op for Portugal som et land, der er værd at besøge. Ikke blot byder det smukke land på solbeskinnede strande og nogle af verdens bedste golfbaner, men også på en lang række historiske kulturperler.

Under titlen ”Portugisiske kulturperler” har dk4 allerede præsenteret Sintra, Monsanto, Coimbra og Porto for seerne samt programmer om den specielle portugisiske fadomusik samt om hovedstaden Lissabon.

Nu har dk4s Frantz Howitz atter engang besøgt Portugal, sammen med et tv-hold, for at fortælle om yderligere to spændende – og meget forskellige seværdigheder, nemlig ”dronningernes by” Obidos og tempelriddernes Tomar.

Obidos er traditionelt set dronningernes og brylluppernes by. Det går helt tilbage til den tidlige Middelalder, hvor kongen forærede Obidos i morgengave til sin dronning. Mere end 25 dronninger har op gennem historien været patronesser over den smukke lille by, der ligger som en hvid perle omsluttet af sin bymur ca. 75 km nord for Lissabon.

Obidos har en lang historie, der går helt tilbage til Romerrigets tid. Siden overtog muslimerne magten over Portugal og byggede en fæstning, der hvor byens nuværende Castello ligger. Portugals første konge Afonso Henriques fik borgen ombygget, og da Obidos har en yderst strategisk beliggenhed blev den i 1300-årene omsluttet af en mur. Under det store jodskælv, der ramte Lissabon og omegn i 1755, blev Obidos nærmest jævnet med jorden. Den romantiske by, man oplever i dag, er ikke, som man skulle tro, nogen middelalderby, men bygget i 1700-årenes slutning.

Når Obidos fremstår så velbevaret i dag, skyldes det de initiativer, som den tidligere diktator Salazar tog for at få restaureret og genskabt alle de historiske monumenter i Portugal – bl.a. Obidos.

Bystyret i Obidos gør et stort stykke arbejde for at gøre byen attraktiv at bo i og for at tiltrække andre end de mange grupper af éndagsturister, der blot aflægger et kort besøg. Her er bl.a. en årlig chokoladefestival, opera, jazz og klassisk musik, og hele 11 boghandlere er åbnet rundt om i byen, hvor der fra i år skal afholdes en årlig bogfestival. Endelig kan man besøge kunstnerkollektivet Espaco Ó, der har deres værksteder lige uden for byens hovedport.

En ganske særlig historie handler om den berømte, kvindelige maler fra 1600-årene Josefa de Obidos, og endelig smager Frantz Howitz på egnens berømte kirsebærlikør Ginja.

Det er en helt speciel oplevelse at være i Obidos om aftenen, når de mange turister er væk. Her ånder alt fred og idyl og man mærker, at dette er en by, der indbyder til romantik i solnedgangens skær.