Bæredygtighed og resiliens – kloden er den relevante enhed

steen1

Af Steen Hildebrandt, professor, Aarhus Universitet

Alle er vi kritisk afhængige af kloden og dens tilstand, ligesom kloden er afhængig af os. Bæredygtighed og helhedsansvar begynder med den enkelte: det enkelte individ, forbrugeren, politikeren og virksomhedslederen.

Der blæser to benhårde og enkle logikker ind over os i disse år: 1) Vi skal dele og cirkulere, vi skal vise hensyn, være resiliente og bæredygtige. Vi skal tænke langsigtet og passe på kloden, da den skal holde mange millioner år endnu. Og 2) Vi skal præstere vækst, være konkurrencedygtige, effektive og produktive.

For mig ligner det ikke forbigående strømninger, men grundlæggende fænomener, holdninger og holdningsændringer. Disse enkle logikker skal forenes i en virkelighed, der er karakteriseret ved en tilstræbt rationel og global markedsøkonomi, der igen er kendetegnet ved en profit- og konkurrencetænkning, hvis omfang og virkemidler nok er uden historisk sidestykke. Alt dette skal transformeres gennem mange slags tiltag og initiativer, lige fra FN-aftaler, regerings- og byrådsbeslutninger til organisations-, virksomheds- og forbrugerbeslutninger.

Læs hele blog indlægget på mm.dk her.

[via Uffe Elbæk]

Reklamer