Michael Haneke får Sonningprisen 2014

Michael Haneke

Den østrigske filminstruktør Michael Haneke modtager Sonningprisen 2014. Sonningprisen er Danmarks største kulturpris på 1 mio. kroner og bliver uddelt hvert andet år af Københavns Universitet. Prisen bliver givet til en person, der har udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur.

Den 72-årige østrigske filminstruktør Michael Haneke er en af de største og mest originale, nulevende, europæiske filmkunstnere. Hans første film Der siebente Kontinent kom i 1988. Det var filmen La Pianiste fra 2001, der bygger på en roman af nobelpristageren Elfriede Jelinek, der var med til at give Haneke sit egentlige gennembrud som filmkunstner. Senest har Haneke gjort sig internationalt bemærket med det psykologiske mesterværk Amour i 2012. Her skildrer Haneke et langt og stærkt kærlighedsforhold mellem to mennesker, og viser uden sentimentalitet og illusioner også enden på livet, og dødens komme.

– Som filmskaber er Michael Haneke helt original. Han udforsker og fornyr ikke bare filmsproget, han konfronterer også sit publikum med vores tids centrale eksistentielle og sociale udfordringer. Haneke skærer helt ind til benet og konfronterer os med os selv, vores forhold til hinanden i de nærmeste relationer og ikke mindst vores forhold til alle de andre, både i og uden for Europa, siger filmprofessor Ib Bondebjerg fra Københavns Universitet.

Ib Bondebjerg har været med til at indstille Michael Haneke til Sonningprisen og fremhæver, at Haneke ikke blot er en af Europas store filmkunstnere. Haneke har i sin kunst på helt enestående vis også formået at give os et blik på det europæiske menneske og den europæiske kultur:

– Med sine film gør Michael Haneke vores moderne europæiske kultur synlig for os uden skønmaleri og med fokus på de dilemmaer og udfordringer som den moderne, globale verden med al dens teknologi og kommunikation står overfor. Det er det europæiske menneske, der er i centrum.

Livsbanen som europæisk kunstner lå næsten i kortene

Michael Haneke er østrigsk statsborger, men født i Tyskland i 1942. Hans far var tysk skuespiller og instruktør og hans mor østrigsk skuespillerinde. Denne forankring i flere lande i Europa har Michael Haneke taget med sig i sin efterhånden omfattende film og tv-produktion. Han har lavet film på både tysk, fransk og engelsk. Hans film er blevet til med støtte fra en bred vifte af europæiske lande og fonde, og de er nået vidt ud i Europa og USA via biografer, tv, festivaler, dvd og online platforme.

– Selvom Michael Haneke er en krævende og provokerende filmskaber, har hans film et stort europæisk og internationalt publikum, fortæller Ib Bondebjerg og tilføjer, at Hanekes måske stærkeste, kunstneriske bidrag til europæisk kultur er hans to seneste og meget forskellige film, Amour og Das Weisse Band, der viser hans fulde kunstneriske styrke.

Hvor det psykologiske mesterværk Amour (2012) skildrer kærlighedens efterår og vinter, er Das Weisse Band (2009) af en helt anden karakter. Filmen skildrer sociale og psykologiske konflikter i en lille tysk landsby før 1. Verdenskrig. Filmen viser os roden til krige, kriser og konflikter i europæisk kultur. Det er et på engang bevægende og rystende europæisk mesterværk om vores moderne kulturs historiske rødder.

Tid og sted
Sonningpris 2014 bliver uddelt den 18. juni i Festsalen på Københavns Universitet.

Om Sonningprisen

Læs om Sonningprisen og se hvem der tidligere har modtaget prisen på www.ku.dk/sonningprisen

[Kilde / Foto: Polfoto]

%d bloggers like this: