Thøger

Af Leif Lønsmann

THØGER

Den 17.december 2023 ville Thøger Olesen være fyldt 100 år. Mange danskere husker eller genkender måske ikke navnet, men der er næppe mange, der ikke har stiftet bekendtskab med hans tekster.

Thøger Olesen er formentlig det moderne Danmarks allermest flittige, produktive og citerede sangtekstforfattere. Thøger Olesen nåede at skrive op mod 2000 danske sangtekster fra sidst i 1950’erne og frem til sin tidlige død i 1977. Til sammenligning skrev Grundtvig ca. 1600 sange/salmer.

Thøger Olesen var uddannet skorstensfejer. Han skrev i 1940’erne og 50’erne digte og noveller til aviser. Via grammofonpladeselskabet Tono begyndte han at skrive sangtekster i samarbejde med bl.a. Danmarks Radios underholdningschef Svend Pedersen og komponisten Kjeld Bonfils. Hans talent og flid gjorde ham til en meget benyttet tekstforfatter. Han oversatte også sangtekster, blandt andet flere af Shel Silversteins sange. Udover at skrive under eget navn benyttede han sig også af pseudonymer som Allan Hondé og Peter Mynte.

Thøger Olesen forbindes oftest med sine sange og oversættelser til Dansktoppen, men var også en habil lyriker, og fik endvidere udgivet en novellesamling, ”Alle mine Onkler” (Hasselbalch 1955).

I 1965 oprettede Thøger Olesen ”Vise-Vers-Huset” i Tivoli. Her samlede han vise- og protestsangere som Cæsar, Per Dich og Trille. I 1973 etablerede Thøger Olesen ”Hjørring Revyen” med stor succes. Hovednavnene var Jesper Klein og Eddie Skoller. Olesen var i gang med forberedelserne til den femte Hjørring Revy, da han døde i det tidlige forår 1977. Eddie Skoller reddede revyen i 1977, og derefter overtog Per Pallesen i en årrække.

Udover arbejdet med sangskrivning, koncerter, revyer og spillesteder lavede Thøger Olesen også TV, bl.a. med Annett Wolf og Sten Bramsen. Mange husker formentlig programmet ’Musikalske Venner’, som havde stor succes, og som gjorde Allan Mortensens kendingsmelodi til en landeplage. For Olesen var det vigtigt, at man i en mere og mere engelsk-domineret verden bevarede og udviklede det danske sprog og blev ved med at synge på dansk i Danmark.

Thøger Olesens navn og sange er tæt forbundet med DRs programmer og historie. Thøger Olesen skrev teksten til 140 af de sange, der lå på DRs ”Dansktoppen” i perioden 1968-1977. Dermed var han uden sammenligning den mest flittige bidragsyder til både Dansktoppen og DRs øvrige dansksprogede musikprogrammer. Tre generationer kan i dag synge med på teksterne til schlagere som “Heksedansen”, “Den gamle gartner”, “25 minutter endnu”, “La’ mig bli’ no’et”, “Storkespringvandet”, “Verdens uheldigste mand”, “Bli’ væk fra vort kvarter”, “Arrivederci Franz”, “Den Gule Flyver”, Goddag og Farvel”, ”En ubåd der er gul”, “Gid du var i Skanderborg” og mange mange flere sange fra det tyvende århundredes sidste halvdel. Mens den ældre generation husker sangene fra ”Dansktoppen” har yngre generationer lært dem at kende via DRs børne-program ”Bullerfnis ” i 1990’erne eller gennem bandet Sweethearts moderne fortolkninger.

Thøger Olesen blev, mod hans vilje, sat i bås som ”dansktop-poet” og ”schlager-snedker”, men leverede i virkeligheden et stykke unik dansk kultur- og samtidshistorie, og lagde dermed lydsporet til det gryende velfærdssamfund, den spirende protestbevægelse, ungdomsoprøret og hverdags-Danmark. Provoer, parcelhuse og pladespillere. Slumstormere, skilsmisser og charterrejser. Hippier, højhuse og honninghjerter.

Thøger Olesen døde den 12. marts 1977, 53 år gammel.