HELIKOPTER LANDET PÅ UNGDOMSHUSETS TAG

Af René Karpantschof

[uddrag fra R. Karpantschof og M. Lindblom (red.): ”Kampen om Ungdomshuset”, 2009]

“HELIKOPTER LANDET PÅ UNGDOMSHUSETS TAG”, tastede en medarbejder på Ritzau Online om morgenen torsdag den 1. marts 2007, og efter tilføjelsen, »Politi har taget vandkanoner i brug«, blev nyheden sendt ud klokken 7.17.

I virkeligheden var der tale om ikke én men to af forsvarets helikoptere (med militær besætning), og ingen af dem var direkte landet men havde firet betjente fra Rigspolitiets Aktionsstyrke, AKS, også kendt som antiterrorkorpset, ned på taget af Jagtvej 69. Upræcise meddelelser, forhastede påstande og deciderede rygter blev i det hele taget en del af denne dags hektiske informationsstrøm, sådan som det er med store og dramatiske begivenheder. Morgenens politiaktion blev ikke bare omtalt upræcist, men bevidst usandt, da politiet meddelte, at »Rydningen af huset forløb roligt og var overstået på fem minutter«. Realiteten var, at Ungdomshusets rydning blev en længerevarende og ganske voldsom affære.

Foruden de betjente, der var landsat på taget, trængte en anden AKS-gruppe via en lift ind ad et vindue på 3. sal, men trods overraskelsesmomentet lykkedes det ikke at erobre Ungdomshuset med et snuptag. I stedet udbrød der, ifølge politifolkenes senere forklaringer i retten, en »vild kamp« fra etage til etage, hvor nogle af de 36 mere eller mindre tilfældigt overnattende flere steder fik bremset de maskerede AKS-betjentes fremrykning. Således lykkedes det aktivister at foretage et nogenlunde ordnet tilbagetog ned ad trapperne, som de lukkede af med faldlemme, der var bygget med netop det formål at sinke politiet.

»Politifolkene forsøgte at skære sig igennem dem med motorsav, men de unge havde bevidst armeret faldlemmene på en måde, som rev kæden på motorsave op«, hedder det i en bog af DR’s Claus Buhr, der har interviewet de involverede politifolk. I bogen kan man også læse, hvordan flere unge blev overmandet eller overgav sig uden kamp rundt om i huset, indtil AKS’erne nåede stueetagen, hvor de mødte den første direkte modstand med stenkast og andet.

»Det lykkede dog relativt hurtigt AKS at nedkæmpe og anholde de unge«, fortsætter Buhr, men på den videre vej til husets kælderetage løb betjentene ind i »et så kraftigt bombardement af kasteskyts, at politiet i første omgang måtte opgive at komme ind«. Man trak sig derfor tilbage for at omgruppere, og mens en tredje AKS-gruppe gjorde sig klar udenfor huset, tilkaldtes det tunge skyts i form af en entreprenørmaskine, der bragede gennem muren til den høje kælder, hvorefter en vandkanon sprøjtede, og der blev kastet »et stort antal tåregasgranater« fulgt af AKS’ere, som nu stormede ind. Nogle af de unge svarede igen med mere kasteskyts, og på den måde gik der alt i alt 57 minutter før Ungdomshusets sidste forsvarere, trængt sammen i et endegyldigt tilflugtssted bagerst i kælderen, bukkede under for tåregas, vandkanonstråler og knippelslag.

En pådrog sig angiveligt en lungeskade, da betjente rev gasmaskerne af de anholdte, som herefter sad ubeskyttede i de gasfyldte rum, og to blødte efter slag i hovedet, herunder en tysk mand, der var bevidstløs i tre timer og først op ad formiddagen blev erklæret »uden for fare«. Chefpolitiinspektør Per Larsen medgav da også senere, at betjentene var gået »ekstremt hårdt og kontant til værks«.

Alt dette var politiledelsen naturligvis informeret om, men på dagen tjente billedet af en professionel politistyrkes udramatiske overrumpling af nogle magtesløse Ungdomshustilhængere sine forståelige propagandaformål. Især håbede politiet at dæmpe gemytterne på gaden, hvilket daværende justitsminister Lene Espersen (K) ved middagstid bakkede op med udtalelsen: »Rydningen forløb fuldstændigt efter planen, og derfor synes jeg ikke, at det er særligt behageligt at se medierne koge det her op til et kæmpemæssigt voldsomt opgør«.

Men næppe nogen nyhedsredaktør havde beholdt sit job, hvis vedkommende havde fulgt ministerens henstilling, som det jo var, om at negligere det netop kæmpemæssige opgør, og selvom TV 2 News i morgenens »breaking news« måtte skuffe med »Politiet udsteder flyveforbud over Nørrebro, så NEWS-helikopteren kommer ikke i luften«, så blev dagens drama genstand for intens mediedækning herunder TV-avis Ekstra dagen lang. Dertil spredtes nyheden via sms-kæder, og snart trak politiet stavene mod et voksende opløb på Nørrebros Runddel tæt på Ungdomshuset. …

FOTO: Skærmbillede fra DR Ekstra 1. marts 2007.

%d bloggers like this: