FODBOLD FOR FRIHEDDRØMME I TYND LUFT – OG PÅ TYND IS

Af Hans Henrik Schwab

Apropos UEFAs forbud mod en regnbuefarvet Allianz Arena er det værd at mindes en historisk fodboldkamp, der blev afviklet i disse dage (helt præcis på onsdag) for 20 år siden. En match mellem to lande, der begge – uden sammenligning i øvrigt – nærer et ønske om frihed og selvstændighed: Grønland og Tibet. Af politiske grunde – frygt for repressalier fra Kina – turde D.B.U. ikke lægge navn til kampen, der blev flyttet fra Parkens nationalstadion til … Vanløse Idrætspark, hvor vi den solrige sommereftermiddag var 5.000 tilskuere på lægterne, og hvor jeg spottede så fine og forskellige kulturpersonligheder som Gyldendals Vagn Grosen og Sort Sols Knud Odde. Til stede var også en kommentator fra selveste BBC, som fastslog, at selvfølgelig kom man da for at dække en kamp mellem ”et arktisk rige og et kongedømme i Himalaya”! Tibet braget sig hurtigt foran 1-0, men Grønland med Sepp Piontek som træner kom – til min dengang 6-årige datters begejstring – tilbage og vandt ’landskampen’. Resultatet var dog underordnet. Den dag var der ingen tabere. Det skulle da lige være Folkerepublikken …

NB Hele historien bag den spektakulære kamp i Vanløse kan læses i en graphic novel, DRØMME I TYND LUFT, som bl.a. kan købes gennem Amnesty International. Den har i øvrigt forord af H.H. Dalai Lama, der takker den tidligere K.B.-ungdomsspiller Michael Magnus Nybrandt for at have taget initiativ til at etablere et tibetansk fodboldlandshold og arrangere kampen, der skabte international opmærksomhed om ”det tibetanske folks vanskelige situation.” Dalai Lama slutter med følgende konstatering: ”Det er lykkeligt, når folk fra forskellige dele af verden spiller og nyder hinandens selskab.” Så enkelt kan det siges.

%d bloggers like this: