SÅ GÅR DET LØS!

Af Lars Movin

Hvis du i løbet af fredag bemærker tumultagtige tilstande foran byens boghandler, kan det skyldes, at den her viste bog om den amerikanske forfatter William S. Burroughs (1914-1997) udkommer i dag. Titlen er “William S. Burroughs – fra cut-ups til Shotgun Paintings”, forlaget er Bangsbohave, sidetallet er 288 og antallet af illustrationer lidt over 300.

Som forfatter debuterede Burroughs i 1953 med den delvist selvbiografiske roman “Junkie”, og i 1959 brød han endegyldigt igennem med den collage-prægede “Naked Lunch”, et hovedværk i det 20. århundredes avantgardelitteratur. Siden fulgte et omfattende forfatterskab, og sideløbende med dette eksperimenterede Burroughs tillige med andre medier, herunder lydbånd, fotografi, film og billedkunst. Et gennemgående greb i Burroughs’ omfattende og multifacetterede værk er forskellige varianter af collage- og tilfældighedsstrukturer, mest markant manifesteret med den såkaldte cut-up-teknik, som han udviklede i Paris i 1959 sammen med sjælevennen og samarbejdspartneren Brion Gysin (1916-1986). Det er denne ukonventionelle og tværdisciplinære tilgang til litteratur og kunst, der kortlægges i den nye bog, som jeg i en vis forstand har arbejdet på, siden jeg i 1983 oplevede Burroughs på scenen i Saltlageret i København.

Skulle bogen være udsolgt i din nærmeste boglade, kan du bestille – eller afhente – den i Galleri Tom Christoffersen i Skindergade 5 i København. Klik på dette link.

Er du interesseret i at høre mere om bogen og den lange rejse, der har ført frem til dens realisering, er jeg så heldig at være blevet interviewet af digteren, multimediekunstneren, galleriejeren, tidsskriftsudgiveren og podcast-bestyreren Elizabeth Torres til den serie af samtaler, som hun udgiver under navnet Red Transmissions Podcast. Den colombianskfødte Torres er en historie værd i sig selv, men den må vi gemme til en anden dag. Her skal det blot nævnes, at Torres efter en årrække i New York nu har slået sig ned i København, hvor hun med smittende energi fortsætter sine mange aktiviteter fra sit galleri i Møllegade 23 på Nørrebro – blandt andet altså serien af podcasts, hvoraf afsnittet med undertegnede kan findes her.

Skriv en kommentar til denne artikel

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.