Søren Damm – Det Bliver Så Tidligt Sent

Søren Damm udgiver i dag sit album “Det Bliver Så Tidligt Sent”, albummet har været fire år undervejs og skriver sig ind i den dansk sprogede rocktradition hvor vi finder navne som Olesen-Olesen, Nikolaj Nørlund, Niels Skousen og C.V. Jørgensen.

Damm startede som forfatter og debuterede som 21-årig med romanen “Transit” og udsendte sin seneste roman “Finland” i 2006.

I 2013 udsendte Damm sit debutalbum “Sol for en Blind” med tekster af Tom Kristensen. Peter Krogh har interviewet Damm i forbindelse med det nye album.

1.  Du startede ud som forfatter og er nu på din anden musikalske udgivelse. Hvad ligger dit hjerte nærmest?

SØREN: Lige nu er det musikken. Nok også fordi jeg oplever mig selv som forfatter stadig. Bare af musikfortællinger og ikke romaner. Jeg har forsøgt at skabe fortællinger og “fortællere” med forskellige fortællestile og personkarakterer. Måske lidt prætentiøst sagt, men jeg synes, at musikken nu er mit nye forfatterskab, hvor jeg bruger musikken som scene- og stemningsbeskrivelser og teksten som narrativet, dramaturgi og persontegning. Jeg ville ikke være den musikforfatter, jeg er, hvis jeg ikke var startet som romanforfatter. 

2. Dit første album var baseret på din kærlighed (som jeg i øvrigt deler) til Tom Kristensen. Denne gang er det dine egne ord. Et solidt skvæt melankoli og et tilpas sortsyn er bevaret…hvad inspirerer dig? 

SØREN: Arbejdet med Tom Kristensen var en kæmpe øjenåbner i forhold til at dykke ned i – og måske endda forstå – ordenes egen musikalitet og metrikkens vigtighed i forhold til sangbarhed. Det var jo det smukke med Kristensens digte, at det var nemt at sætte musik til, fordi der i digtene var en meget stor musikalitet iboende. Den erfaring tog jeg med mig. Jeg startede med at skrive tekster til denne plade allerede lige i halen på Tom Kristensen pladen i 2014, så den årvågne lytter vil kunne høre en udvikling fra kristenske tekster (som kan høres i Told og titelnummeret for eksempel) til at, jeg blev en fortællende og narrativ tekstforfatter med mange, mange ord (Brønshøj Torv, Jeriko, Idealisten fx). I takt med at jeg besluttede mig for at det nye album skulle være en ”musikalsk samtidsroman” med 11 fortællere med hver sin stemme, sensibilitet og bud på, hvordan det var at være mand i midten af livet, så ændrede min fortællestil sig også. Den ramme gav mig plads og mulighed til at lave forskellige tekster og en bred vifte af sange med forskellige lyde, tonaliteter og tempoer og musikalske inspirationer. Og nå ja, titlen Det Bliver Så Tidligt Sent har jeg vist fra Søren Ulrik Thomsen, men kan ikke finde ud af nøjagtig hvor jeg hørt ham sige sætningen. 

3. Fortæl, med dine egne ord, hvad “det bliver så tidligt sent” er for et album

SØREN: Jeg plejer at sige lidt poppet, at det er album til den modne musikelsker. Den der har mærket livet og lært om dets op og nedture. Den der er blevet dus med livets forgængelighed og forfængelighed, og som gerne vil have at teksten i en sang vil noget og kræver noget af dig. Det gør heller ikke noget, hvis man mere er til melankoli, mol og sortsyn end til udprægede glade dur-sange med happy endings. Musikalsk tror jeg, at de mange der kan lide Olesen-Olesen, Nikolaj Nørlund, Niels Skousen og C.V. Jørgensen omkring 1980 med et skvæt af britisk indie musik vil føle sig hjemme.

Lyt til “Det Bliver Så Tidligt Sent” her

Albummet udkommer på Innersleeve Records

%d bloggers like this: