Keith Sweat har skam svedt

Af Lars Kjær

Jo, han hedder virkelig Keith Sweat, faktisk Keith Douglas Sweat og han har skam ‘svedt’.

Faderen, der var fabriksarbejder, døde da han var 12, og moderen måtte passe arbejdet som frisør og opdrage Keith og fire søskende på egen hånd.

Han bidrog til hjemmets økonomi ved at fylde hylder op om natten hos varehuset Macy’s og tog siden den klassiske amerikanske vej, begyndende som piccolo i et vekselerfirma. På blot fire år arbejdede han sig op til et velbetalt arbejde som assistent for de handlende på Børsen i New York og siden trader.

Sideløbende holdt han gang i en gryende musikkarriere, først i gruppen Jamilah og fra 1984 som solokunstner.

I 1988 kom det helt store gennembrud med den første single fra debutalbummet ‘Make It Last Forever’. Nummeret hed ‘I Want Her’ og blev ikke alene det års største r&b-hit, men også et nummer mange kalder det første New Jack Swing hit.

‘I Want Her’ er skrevet og produceret sammen med Teddy Riley, der skulle blive New Jack Swings nestor. Genrenavnet kommer fra Barry Cooper, der skrev manus til filmen ‘New Jack City’, og dækker over sammensmeltningen af traditionel r&b med den nye hårdere hip hop rytme.

Keith og Teddy kendte hinanden fra da Sweat turnerede med Jamilah og Teddy med sin daværende gruppe Total Climax, men de mødtes først igen, da Sweat arbejdede på indspilningen af debutalbummet i et studie i Queens. I nabostudiet var Teddy Riley i gang med at indspille numre med Heavy D, og de gamle bekendte faldt i snak. Sweat havde ikke nok sange til sit album, hvilket fluks fik Riley til at tilbyde sig. Riley og Sweat befandt sig nogenlunde samme sted på samme tid og sted, som i alle gode sammenfald. De havde begge en sult efter at blive til noget i musikbranchen, deres ønsker og begær var de samme, de ville have succes.

Musikken skrev Riley hjemme hos sig selv i løbet af en dag, mens Sweat passede sit vekselerarbejde. Teksten handler ikke om nogen særlig kvinde, men var inspireret af de hudsultne fyre på klubberne, som fik øje på en pige de gerne ville have, men ikke vidste hvordan de skulle komme i kontakt med.

Da sangen blev nummer et på r&b-listen, turde Sweat godt at opsige sit job på Wall Street og har levet af musikken lige siden. Keith Sweats store ønske var at høre sig selv på radioen – og det kom han til.

PS – Læg også mærke til optagelsen (link 2) fra legendariske Apollo Theatre i Harlem, som Keith Sweat voksede op lige rundt om hjørnet fra.

%d bloggers like this: