Intellektuelt er Norge stukket helt af

Af Nikolai Lang

Tilykke til Norge med de 206 år år i dag den 17 maj. Norge har dermed ikke bare verdens næstældste fungerende forfatning og som ofrede kke bare rigtigt blod i kampen mod nazismen. Det er også åbenlyst Nordens smukkeste land og i dette årtusinde også regionens førende magt hvor man med held har er blevet svinerige på råstoffer uden at blive korrupte og har brugt pengene på at give skolelærere over en halv million i løn om året og er er trådt ind på den internationale scene for at redde regnskoven, indført nogle af verdens skrappeste miljøregler, bekæmpe international korruption og har fornærmet alverdens autokratier nærmest systematisk.

Maden og moden er måske ikke noget at råbe hurra for men til gengæld er Norge verdensmestre i kaffe og bøger og intellektuelt er Norge da også stukket helt af fordi man åbenbart lige siden vitalismen har haft det umådeligt svært ved rumme moderniteten og derfor er blevet næsten ligeså intellektuelt notorisk som Østrig med sin Hamsun, Varg Vikernes og Knausgaard og – i den mere fredelige ende – Lars Saaby Christensen, Erland Loe, Thomas Espedal og Jo Næsbo.

Johann Gottfried von Herder havde en ide om at geografien former menneskets karakter og måske er det de iskolde fjelde der gør det? At stå på ski i Norge frem for alperne er i hvertfald en helst særlig vitalistisk oplevelse. I Østrig er folk tykke og i Spandex og høj sol, og nærmest med en øl og en smøg i flaben, tager de nogle magelige sving ned at de pisterne til tyrolertechno. Næh i Norge klæder mig sig i bomuld i nationalfarverne og i isende pisende kulde betvinger mennesket fjeldet i stiv modvind, ansporet af Roald Amundsens og Thor Heyerdahl gode eksempler, og kun med lidt dårlig mælke chokolade (palmeoliefri) til trøst

Fotoet ovenfor er metafysikeren, filosoffen, bjergbestigeren Peter Wessel Zapffe, hvis vitalisme og anti-natalisme har inspireret moderne kultfigurer som Michel Houellebecq og Rust Cohle fra True Detective. Han sagde blandt andet: “At få børn er ligesom at komme med brænde til et brændende hus”.

%d bloggers like this: