Oplukning af samfundet. Hvad så nu?

I dag skal vi høre om planerne for, hvordan vi begynder at lukke samfundet op igen. Og mange spørger sig selv, hvad der nu vil ske. Så lad os kigge lidt på det.

At åbne samfundet op igen betyder helt logisk, at vi giver virus bedre muligheder for at sprede sig. Hvor galt det vil gå afhænger helt af hvordan. Worst case er, at vi vil se en eksplosiv stigning i antallet af smittede, og ret hurtigt komme tæt på et kritisk kapacitetsniveau. Her mener jeg i øvrigt, at sundhedsmyndighederne er for optimistiske i deres vurderinger.

Så galt behøver det ikke at gå med en gradvis oplukning. Men udfordringen er, at vi skifter ansvaret over på den enkelte. Vi skal derfor hver i sær sørge for at blive ved med at tænke os om.

Og her er lidt matematik. Risikoen for at give smitte videre er defineret som risikoen for at smitte ved hver kontakt ganget med antallet af kontakter gange den tid man kan smitte. Her er der faktisk to parametre, vi kan påvirke. Først og fremmest, og det er hvad social distancing handler om, kan vi begrænse hvor mange vi ser. Og dernæst kan vi mindske risikoen for at give smitten videre. Det kan man blandt andet gøre med mundbind, som er effektivt til at hindre, at man smitter andre, men mindre effektiv til at forhindre, at man bliver smittet.

Som samfund kan vi også gøre noget. Vi kan optrappe test og opsporing, for på den måde at sørge for, at holde smittede væk fra raske. Det har man held med i Sydkorea, og til dels også i Tyskland. Desværre har de danske myndigheder været meget tilbageholdende. Det kan undre, eftersom Seruminstituttet tilbage i februar fortalte de europæiske myndigheder, at man allerede dengang havde kapacitet til at teste mere end 8000 om dagen.

Og så er der et par andre interessante forhold. Ny forskning tyder på, at det betyder noget, hvor man bliver smittet. Dem der bliver smittet i hjemmet bliver generelt mere syge. Holder det stik vil det afbøde nogle af konsekvenserne ved oplukningen. Det handler formentlig om, at det der betyder noget er, hvor meget virus man udsættes for ved smitten.

Moralen er, pas på dig selv, og pas på andre.