Ben Webster 111

Af Eddie Michel Azoulay

»You are young and growing, I am old an going, so have your fun, while you can«, sagde den gigantiske forkynder, saxofonisten Ben Webster, i 1973 fra scenen på den lille hollandske jazzcafé, De Twee Spieghels, i Leiden.
10-15 minutter forinden havde hans kræfter pludselig svigtet og Webster gjorde noget, der var helt uden fortilfælde: Han bad tenorsaxofonisten Bob Rigter, der sad blandt publikum, om at spille en blues på ‘Betsy’ – hans sagnomspundne Selmer ’Balanced Action’-sax fra 1936. Med ærefrygt tog Rigter imod den hellige gral og gik i gang, sammen med The Irv Rochlin Trio, der denne aften bakkede Ben op. Efter Rigter havde blæst den sidste tone af nummeret gav han højtideligt det overjordiske instrument tilbage til Betsy’s far. Ben satte igen mundstykket til læberne og spillede ét nummer, ”Straight, No Chaser”. Herefter tog han mikrofonen og fortalte de tilstedeværende, at han ville give dem et visdomsord med på vejen, et som han engang selv havde fået af en gammel mand: »You are young and growing, I am old an going, so have your fun, while you can«. Han gentog det een gang til, takkede og forlod besværet scenen. Næste dag blev han kørt til St. Lucas Hospital i Amsterdam, hvor hans hårdt prøvede krop 14 dage senere gav op, og slukkede. Kort efter blev Ben Webster lagt i en kiste og fløjet tilbage til det land, hvor han havde følt sig mest hjemme, og bedst behandlet: Danmark.
I dag er det Big Bens 111-års fødselsdag – den lille store gigant, der boede ved Søerne i Købehavn, manden hvis kunst var så indtrængende og vedkommende, fyldt med længsler og lidelser, fyldt med det smukke og opløftende, fyldt med det gode, det sande, det skønne. Hvis din forårsaftentur bringer dig hen på de kanter, så smut forbi Assistens Kirkegaard og sig et kærligt tillykke til den største saxman af dem ALLESAMMEN …

Fotos fra koncerten: Jasperina Rigters, Bob Rigters hustru.

%d bloggers like this: