DAN TURÈLL MEDALJEN TIL CLAUS HEMPLER

Sangeren og sangskriveren Claus Hempler modtager årets Dan Turèll Medalje.

Dan Turèll Medaljen 2020 til en sangskriver med et usædvanligt sprogligt talent

Her er motiveringen:

I 1974 trådte Dan Turèll ind i de danske tv-stuer, da han i en DR-udsendelse læste fra sine såkaldte dåsedigte: “Velkommen i TV / De kalder mig D.T. / Jeg sér tingene ské / og prøver at lé”. Et lille halvt århundrede senere, i 2019, cementerede sangeren og sangskriveren Claus Hempler sin position på den danske musikscene med albummet Kuffert fuld af mursten, hvis første sang indledes med ordene: “Navnet er Hempler / fornøjelsen er min / ikke fordi at jeg hver dag / ligefrem skriger af grin”.

Claus Hempler (f. 1970) var bare tyve år, da han i 1990 som frontfigur i rockgruppen Fielfraz udsendte debutpladen Shine! Et album, der vidnede om et ekstraordinært talent og hurtigt fik branchen til at tale om et muligt internationalt gennembrud. Efter tiden som rockstjerne fulgte en længere periode, hvor Hempler med udgivelser som Charm School for Popsingers (1999), Hempler (2004) og Return of the Yes Man (2007) trådte i karakter som en usædvanlig stilbevidst crooner med en blød, velklingende og rigt moduleret stemme, der mestrede det meste – herunder fortolkninger af ikoner som Leonard Cohen og Bob Dylan.

Herved kunne det være blevet, hvis ikke Claus Hempler i 2019 havde skiftet spor og overrasket alverden med sit første dansksprogede album, Kuffert fuld af mursten. Fra en position som uomtvisteligt talentfuld og evigt lovende sprang han i en alder af 49 år ud som en moden og begavet sangskriver med en tilsyneladende let og ubesværet adgang til det danske sprog. Med et udtryk lånt fra Dan Turèlls sidste digtsamling, Tja-a Cha-Cha (1993), anvender Hempler på pladens ni skæringer alfabetet som sit “bedste legetøj”, men uden at dybde eller inderlighed går tabt. I de slidstærke kompositioner synes linjerne konstant at knopskyde med nye, overraskende formuleringer, hvor udtryk og klichéer vendes og drejes, uden at de bliver til banaliteter eller tomme fraser. Og hvor emnerne er både eksistentielle og dybfølte, uden at resultatet bliver selvhøjtideligt. Kort sagt leverer Hempler noget så sjældent som en samling på én gang seriøse og selvironiske sange med pop- og rocktræk. Sange, der er selvinvesterende og bruger af hovedstolen, men ikke på noget tidspunkt bliver påtrængende intime. Og at Claus Hempler så oven i købet er særdeles velbevandret i litteraturens verden og nævner Dan Turèlls Karma Cowboy (1974) som én af bøgerne på sin personlige top 10 over danske digtsamlinger, gør ham jo ikke mindre værdig som modtager af Dan Turèll Medaljen 2020.

Overrækkelsen finder sted på Dan Turèlls fødselsdag torsdag den 19. marts kl. 15. Sted: Dan Turèll-Samlingen, Vangede Bibliotek, Vangede Bygade 45.

Medaljen er tiltænkt en person, der i sit kunstneriske virke korresponderer med Dan Turèlls værk og ånd. Den er udført af medaljøren og maleren Barry Lereng Wilmont, der udgav en række kunstbøger sammen med Turèll. Den blev første gang overrakt i 2012 til dramatikeren Astrid Saalbach, i 2013 gik den til raplyrikeren Per Vers, i 2014 til digteren Rasmus Halling Nielsen, i 2015 til krimiforfatteren Jesper Stein, i 2016 til forfatteren og oversætteren Thomas E. Kennedy, i 2017 til digteren Marianne Larsen, i 2018 til digteren Peter Laugesen, ligeledes i 2018 til tennis-ikonet og multikunstneren Torben Ulrich og i 2019 til journalisten og redaktøren Oliver Stilling. Selve prisen blev indstiftet i 1994 og bestod i de følgende år af et brugt slips fra Turèlls klædeskab.

Dan Turèll Selskabet består af forfatter Lars Movin (formand), forfatter Jan Poulsen samt bibliotekar og tidligere leder af Dan Turèll Samlingen Peter Strøm.

Portræt af Claus Hempler er taget af Martin Bubandt.