ROBERT QUINE (30.12. 1942 – 31.5. 2004)

5719673756_c5a92d2e3d_b

Af Lars Movin

I dag ville guitaristen Robert Quine være fyldt 75 år.

Robert Quine gjorde sin entré på den amerikanske punkscene i 1977 som medlem af Richard Hell and the Voidoids, men er som instrumentalist kommet bedre til sin ret i talrige senere samarbejder med en stjernerække af navne: Lydia Lunch, Tom Waits, Marianne Faithfull, Hal Willner, Brian Eno – for ikke at tale om to af her viste grupper/kunstnere: Material og John Zorn (klik på billederne for yderligere info).

Mest af alt holder jeg imidlertid af Robert Quines spil i perioden fra samarbejdet med Lou Reed, hvor han satte sit umiskendelige fingeraftryk på de to studieplader “The Blue Mask” (1982) og “Legendary Hearts” (1983) – samt en lang række koncerter.

I punkkrøniken “Please Kill Me” (1996) fortæller Robert Quine om sit første møde med Lou Reed i sidste halvdel af 70’erne:

“Sylvia took Lou Reed to CBGB’s to see the Voidoids. When I came offstage, he grabbed me and said, ‘You’re a fucking great guitar player.’ (…) I said, ‘Well, I really appreciate your saying these nice things about my guitar playing because you were a big influence on me.’ He said, ‘I don’t give a shit about that, you’re fucking great, you’re blah, blah, blah.’ But he was downright nasty. He said, ‘I hope you know that this [The Voidoids] is by no means a band you’re playing with. Music is about power and domination and you should just go over there and take the whole band over. You should go over to the other side of the stage and put the guitar player out of his misery.’ I’m sitting at the table with him, and for a second somebody passed and I looked away, and he said, ‘God damn it, you look me in the eye when I’m talking to you or so help me god I’ll smash you in the face.’ I started laughing. He said, ‘Don’t laugh for a second, I’m deadly serious. You look away from me again, I’ll smash you in the face.’ This is while he’s telling me how great I am. I did keep my eyes on him from then on.”