Stanley Kubrick Festival til København

kubrickfestival

STANLEY KUBRICK / 2017

Udstilling / Film / Koncerter / Talks / Arkitektur…

Stanley Kubrick Festival modtager massiv støtte

I hele 2017 bliver Stanley Kubrick fejret i biografer, biblioteker og koncertsale landet over. Kubrick er en af filmhistoriens største og mest betydningsfulde instruktører, og Nordea-fondens markante støtte på 3,7 mio. kr. betyder, at KUBRICK Festival 2017 nu er en realitet.

Kunstforeningen GL STRAND og artFREQ. står bag festivalen

Den amerikanske filminstruktør Stanley Kubrick har lavet epokegørende værker som Dr. Strangelove, Barry Lyndon, Lolita, Rumrejsen år 2001, Ondskabens Hotel, A Clockwork Orange og Full Metal Jacket. Kubricks unikke visuelle fortællinger med stærkt kontroversielle temaer, hans detaljerigdom i design og scenografi samt hans musikalske indsigt, giver helstøbte og ikoniske værker, der til stadighed udgør en væsentlig kilde til inspiration for filmskabere og fans verden over. Stanley Kubrick døde i marts 1999 – kort før premieren på sit sidste værk Eyes Wide Shut. Han efterlod sig en imponerende filmarv, og hvis man kan tale om at løfte det filmiske udtryk til olympiske højder, så er der næppe nogen, der fortjener karakteristikken mere end mesterinstruktøren og pioneren Stanley Kubrick (1928-1999).

Det er baggrunden for, at Stanley Kubrick nu får sin helt egen festival under navnet KUBRICK Festival 2017, og hele det kommende år bliver fejret landet over i biografer, koncertsale, biblioteker og udstillings- og undervisningslokaler. Året kulminerer med en stort anlagt udstilling om Kubricks liv, arbejde og film i Kunstforeningen GL STRAND til september.

Personligt venskab med Kubrick-familien

”Kunstforeningen artFREQ. og GL STRAND og har arbejdet på at få udstillingen til Danmark siden 2010,” siger Søren Høy, der via sit personlige venskab med Kubrick-familien har fået unikke kontakter til afgørende personligheder i Kubricks liv. Flere af dem kommer til Danmark i forbindelse med festivalen. ”Mens vi forhandlede om udstillingen, udviklede vi konceptet, og vi besluttede os for, at Kubrick skal opleves af hele Danmark. Derfor samarbejder vi med gymnasier, institutioner, organisationer og festivaler i hele landet, så alle får muligheden for, at få indsigt, viden og inspiration fra en af filmhistoriens største kunstnere.”

Festivalen KUBRICK 2017 får massiv støtte af Nordea-fonden på 3,7 mio. kroner
”Det er fantastisk, at det store projekt nu har opnået fuld støtte fra Nordea-fonden. Vi kunne ikke have realiseret alle vores ambitioner uden den fine anerkendelse. Med KUBRICK Festival 2017 vil vi sætte fokus på, hvad der skaber den gode film. Kubricks store bedrift var blandt andet at anerkende hver enkelt af de kunstformer, som tilsammen udgør en god film. Derfor byder KUBRICK Festival 2017 ikke kun på filmiske oplevelser, men også på en formidling af litteraturen, musikken, arkitekturen, teknikken og håndværket i Kubricks film,” siger Helle Behrndt, direktør i Kunstforeningen GL STRAND.

”Filmkunstneren Stanley Kubrick bliver et fascinerende afsæt for at stille ind på film, visuel kultur og gode historier, som kan give os alle sammen ny inspiration og nye erkendelser. Nordea-fonden støtter KUBRICK Festival 2017, fordi mennesker i hele landet nu får mulighed for at opleve, diskutere og mødes om en række universelle filmfortællinger i absolut verdensklasse i den lokale biograf og kulturhus, på gymnasiet og biblioteket,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

KUBRICK Festival 2017 er landsdækkende med mange kulturpartnere

KUBRICK Festival 2017 bliver bemærkelsesværdigt, fordi så mange og forskellige kulturaktører over hele landet i fællesskab inviterer danskere til at engagere sig i Kubrick. Programmet byder på filmvisninger, koncerter, læseklubber, undervisning og meget mere, som udvikles i samarbejde med en lang række samarbejdspartnere landet over.

”Vi er glade for at samarbejde om et landsdækkende Stanley Kubrick-initiativ. Biograferne får mulighed for at vise unikke film, der ikke er tilgængelige i det normale premiere-program. Mange får mulighed for, at se en Kubrick-film for første gang i biografen, hvor billede, lyd og atmosfære hæver film op til det niveau, hvor den er tænkt fra instruktørens side,” siger Line Daugbjerg Christensen fra Øst for Paradis i Aarhus og medlem af foreningen af Kunstbiografer i Danmark. Tirsdag den 7. marts, på Kubricks dødsdag, viser kunstbiogafer i hele landet en Kubrick-film, der bliver valgt af den enkelte biografs brugere. Eventen indledes med en dokumentarfilm om Kubrick, som Søren Høy har produceret.

Andre afgørende partnere er CPH PIX, Cinemateket, SNYK, biblioteker, gymnasier og biografer landet over.

Udstillingen om Stanley Kubrick i Kunstforeningen GL STRAND åbner 23. september
Kubrick Festival 2017s mange landsdækkende events kulminerer i slutningen af året i en stor udstilling af internationalt format i GL STRAND, som iscenesætter Kubricks store filmkunst med blandt andet Kubricks fotografier til LOOK Magazine, uddrag af alle hans film, interviews med Kubrick og samarbejdspartnere, indblik i tilblivelsen af filmene, arbejdsmetoder og Kubricks private og omfattende arkivmateriale.

”GL STRAND har i mange år vist udstillinger, der undersøger kunstens krydsfelter, og Stanley Kubricks film er om noget eksemplarisk for kunst, der på bedste vis går på tværs og forener mange kunstformer i sig,” siger udstillingsinspektør Pernille Fonnesbech.

Året igennem vil GL STRAND være vært for ’Kubrick samtaler’, hvor kendte filmfolk og kunstnere fortæller om deres forhold til Stanley Kubrick.

Programmet opdateres løbende på: kubrick2017.dk, artfreq.com og glstrand.dk.

Udstillingen er skabt til GL STRAND i samarbejde med Deutsches Filmmuseum, Frankfurt am Main, Christiane Kubrick, Jan Harlan og The Stanley Kubrick Archive ved University of the Arts London, med støtte fra Warner Bros. Entertainment Inc., Sony-Columbia Pictures Industries Inc., Metro Goldwyn Mayer Studios Inc., Universal Studios Inc., og SK Film Archives LLC.

%d bloggers like this: