Rituelle skuespil af stor skønhed og dybde

13041104_10153642460635749_9191456501329099369_o

Af Lars Movin

“De store sportsbegivenheder er uundværlig og berigende underholdning. De er rituelle skuespil af stor skønhed og dybde.”

Denne programerklæring står at læse på bagsiden af Jørgen Leths første prosabog, “Det er ligesom noget i en drøm”, en opsamling af hans artikler om cykelsport fra dagbladet Information, som udkom på forlaget Swing i 1976.

På det tidspunkt havde Jørgen Leth allerede markeret sig som en ener og en outsider blandt de hjemlige sportsjournalister. For eksempel benyttede han i august 1973 i en optaktsartikel om de forestående verdensmesterskaber i banecykling i San Sebastian lejligheden til at reflektere over en af cykelsportens mange legender, den totalt ukendte franskmand Georges Senfftleben, som ved et mirakel vandt over favoritten Jeff Scherens ved en VM-kvartfinale i 1946.

Dette er jo i sig selv kuriøs viden. Men dét, der for alvor fik den pågældende artikel til at skille sig ud fra det øvrige sportsstof i dagbladene, var, at Jørgen Leth fandt det passende at karakterisere Georges Senfftleben ved at citere et af sine egne digte fra samlingen “Sportsdigte” (1967) – i fuld længde:

“Han var ikke nogen virkelig sprinter / men han var umulig at slå / den dag han kunne køre spurten hjem / på sin måde // Han var en stor tung mand / men han var ikke til at komme forbi / den dag han fik den rette dykhøjde / og kunne tromle hjemad på sit kæmpegear // Han var ikke sprinter / men han fik hele verden til at græde / den dag han afviste Scherens / som fortvivlet forsøgte / at blive verdensmester / for syvende gang.”

I morgen aften – tirsdag klokken 19 – skydes dette års cykelsæson ind med et arrangement på Hillerød Bibliotek, hvor undertegnede vil fortælle om Jørgen Leths cykelfilm (ledsaget af udvalgte klip fra de to hovedværker, “Stjernerne og vandbærerne” fra 1974 og “En forårsdag i helvede” fra 1976).

Oplægget efterfølges af en samtale med cykelrytteren Jens Jepsen, som vil fortælle om sine egne oplevelser med at køre cykelløb i De Franske Alper med Jørgen Leths myter og fortællinger i baghovedet.

Læs mere om arrangementet her.