Amerikansk Avantgardefilm

12885784_10153590693450749_5972351196358215724_o

Lars Movin skriver på Facebook:

Så kom den lille ny fra trykkeriet! Og tænk, det blev en velvoksen hvalfisk på 697 sider!

Bogen udkommer fredag den 15. april og vil samme dag blive præsenteret ved et arrangement i Cinemateket – reception fra klokken 17 til 19 og foredrag/filmvisning fra klokken 19.

Torsdag den 21. april klokken 19 vil Husets Biograf vise et udvalg af film af George og Mike Kuchar. Og i løbet af april og maj vil der være flere arrangementer i Cinemateket – hold øje med programmet.

Her er bogens bagsidetekst:

Gennem nedslag på de væsentligste strømninger og grupperinger, inklusive portrætter af en række centrale instruktører og værker, kortlægger Lars Movin den amerikanske avantgardefilm efter Anden Verdenskrig.
Det er en fortælling, der bevæger sig fra efterkrigstidens surrealistisk inspirerede psykodramaer via 1950’ernes poetiske værker til 1960’ernes politiske og tabusprængende undergrundsfilm – herunder en fyldig gennemgang af miljøet omkring Andy Warhol og The Factory. Og en fortælling, der samtidig afspejler udviklingen i den amerikanske kultur i samme periode.
Bogen er baseret på mange års research samt forfatterens egne interviews med en række af den amerikanske avantgardefilms frontfigurer. Centralt i beretningen står bannerføreren Jonas Mekas, som fra begyndelsen af 1960’erne sammen med de øvrige medlemmer af New American Cinema Group søgte at revolutionere filmmediet under programerklæringen:
“Vi ønsker ikke falske, polerede, glatte film – vi foretrækker dem rå, upolerede, men levende; vi vil ikke have rosenrøde film – vi vil have film røde som blod.”